petak 12. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hrvatska ekonomski može da izdrži još godinu

Hrvatska ekonomski može da izdrži još godinu

ZAGREB - Hrvatska ekonomski može da izdrži još godinu dana, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, dodavši da duže vreme nije u kontaktu s vladom, pa nije imao prilike da premijerki Jadranki Kosor prenese upozorenje iz Evropske centralne banke (ECB).

Prema proceni predsednika ECB Žan-Kloda Trišea, uz ovakav rast jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim kursom, Hrvatska ide prema katastrofi.

Prema rečima Rohatinskog, ne treba menjati kurs, pogotovo što s obzirom na nivo okrenutosti evru ukupne ekonomije i visinu spoljnog i valutno-indukovanog domaćeg duga, stabilan kurs nema realnu alternativu.

Rušenjem kursa srušio bi se ceo finansijski sistem, ocenio je Rohatinski i dodao da taj i takav kurs ima svoju cenu, što znači da se ne mogu voditi ostale politike koje su u suprotnosti sa stabilnim kursom.

Guverner HNB je rekao da se ne smeju povećati jedinični troškovi rada, porezi, ni deficit jer se "time otvaraju makaze između rastućih troškova i stabilnog kursa".

Na pitanje koliko Hrvatsku deli od katastrofe, Rohatinski je odgovorio da zemlja može da izdrži godinu dana.

Guverner je ponovio apel da se vodi računa o okruženju jer će Hrvatska uvek moći da se zaduži, ali je pitanje cene i uslova pod kojima će se to činiti.