petak 12. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Amerikanci ubijaju mladog Kastra u video-igrici

VLASTI U HAVANI OGORČENE

Amerikanci ubijaju mladog Kastra u video-igrici

LONDON - Kuba je oštro kritikovala novu američku video-igricu "Dužnost zove: Crne operacije", u kojoj je jedan od zadataka igrača da ubiju vođu kubanske revolucije Fidela Kastra. Kubanski državni mediji ocenili su da ta igrica, u ime zabave, odobrava i veliča ubistvo, preneo je Bi-Bi-Si.

"Dužnost zove: Crne operacije" nastavak je najprodavanije igrice u istoriji "Dužnost zove: Moderno ratovanje", koja je donela zaradu od preko 720 miliona evra. Najnoviji nastavak serijala "Dužnost zove" igračima omogućava da preuzimaju ulogu američkih specijalaca i da učestvuju u kubanskoj krizi, na vrhuncu hladnog rata.

Igrači moraju uz pomoć oružja da prežive na ulicama Havane. Pošto su ubili čoveka koji liči na mladog Fidela Kastra, komandosi shvataju da su likvidirali njegovog dvojnika i završavaju u logoru u Sibiru. Ikonografija igrice i izbor muzike asocira na holivudske filmove "Apokalipsa sada" i "Lovac na jelene", potvrđujući da je uticaj obostran - koliko akcioni filmovi preuzimaju estetiku video igrica, toliko i one sve više podsećaju na spektakularne holivudske hitove.

Kubanska misija jedan je od prvih izazova s kojim se igrač susreće u ovoj ultra realističnoj igri, i povezana je s tadašnjim predsednikom SAD Džonom Kenedijem, u mesecima uoči invazije na Zaliv svinja 1961. godine, i u vreme kubanske raketne krize 1962. koja je svet dovela na ivicu nuklearnog rata.