nedelja 12. maj 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Devetoro ubijenih na izborima u Pakistanu

Devetoro ubijenih na izborima u Pakistanu

ISLAMABAD - Pakistanci su jutros počeli da glasaju na opštim izborima koji se smatraju istorijski važnim za ovu zemlju, a odmah po otvaranju birališta u Karačiju je izveden bombaški napad, u kojem je, prema najnovijim podacima, ubijeno devetoro ljudi, prenose zapadne agencije.

Navodi se da su meta napada bile kancelarije Avami nacionalne partije (ANP) i da je povređeno oko 35 ljudi.

Izbori u Pakistanu održavaju se u senci mnogobrojnih pretnji talibana, koji su najavili da će na dan izbora izvesti nekoliko akcija širom zemlje, i upozorili birače da ne glasaju kako bi izbegli krvoproliće. U poslednjih mesec dana talibani su ubili više od 100 ljudi.

Redovi su ispred birališta počeli da se formiraju pre otvaranja u osam sati po lokalnom, odnosno pet sati po srednjoevropskom vremenu, a ispred jednog birališta u prestonici Islamabadu okupilo se više od 200 ljudi, uključujući žene.

Izbori u Pakistanu smatraju se izuzetno važnim jer je ovo prvi put da će u 66 godina dugoj istoriji ove zemlje, kojom je dugo upravljala vojska i u kojoj je do smene vlasti često dolazilo državnim udarima, jedna civilna vlada, po okončanju punog mandata, vlast predati drugoj civilnoj vladi. Favorit je opoziciona Pakistanska muslimanska liga bivšeg premijera Navaza Šarifa, a mnogo se očekuje i od nekadašnje zvezde kriketa Imrana Kana i njegove partije Tehrek-e-Insaf.

Veliki broj glasova očekuje se da će dobiti i Pakistanska narodna partija, koju je osnovao Zulfikar Ali Buto, otac nekadašnje premijerke Benazir Buto i deda mladog lidera Bilavila Buto Zardarija.