utorak 12. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Zabrana nošenja burki na javnim mestima u Francuskoj

Zabrana nošenja burki na javnim mestima u Francuskoj

PARIZ - Francuska je prva zemlja u Evropi u kojoj je danas stupila na snagu zabrana nošenje burki i nikaba na javnom mestu, a za muslimanske žene koje ustrajau u nameri da nose veo koji pokriva celo lice predviđena je kazna od 150 evra.

Uhapšene žene sa burkama

PARIZ - Francuska policija uhapsila je u Parizu najmanje dve žene koje su nosile veo koji je pokrivao celo lice prvog dana primene zabrane nošenja burke i nikaba na javnom mestu, ali je saopšteno da to nije učinjeno zbog vela, već neprijavljenog protesta.

Jedna žena je odvezena u policijskom kombiju pošto je oko desetak ljudi, među kojima tri žene sa velom preko lica, organizovalo protest ispred katedrale Notr Dam u Parizu. Iz Pariske policijske uprave saopšteno je da se još jedna žena nalazi u policijskom pritvoru zbog učešća u neprijavljenim demonstracijama.

"Danas nije bilo hapšenja zbog nošenja vela. To je zbog nepoštovanja zahteva da se protest prijavi", rekao je portparol policije Aleksis Marsan za agenciju AFP. Istovremeno poslovni čovek i aktivista, musliman Rašid Nekaz uhapšen je zajedno sa svojom prijateljicom koja je nosila nikab ispred Jelisejske palate, kancelarije francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

"Želeli smo da budemo kažnjeni zbog nošenja nikaba, ali policija nije htela da naplati kaznu", potvrdio je Nekaz u izjavi za francusku agenciju.
Nekaz je obećao da će prodati nekretninu u vrednosti od oko dva miliona evra kako bi pomogao u refundiranju kazni ženama koje ustraju u nošenju burki i nikaba u Francuskoj.

Zvaničnici procenjuju da manje 2.000 žena u ukupnoj mulimanskoj populaciji u Francuskoj, koja broji između četiri i šest miliona, nosi nikabu ili burku, što je tradicionalni deo nošnje u arapskim zemljama i u južnoj Aziji, navodi agencija AFP.

Policija je prošle nedelje dobila uputstvo kao pomoć u sprovođenju zabrane, u kome se navodi da se burka ženama ne uklanja silom i da se zabrana ne odnosi na nošenje vela koji pokriva čitavo lice unutar privatnih automobila, uz podsećanje policajaca da u takvim slučajevima treba da uzimaju u obzir važeće pravilo za bezbednost na putevima.

Mnogi muslimanski lideri izjasnili su se protiv nošenja burke, ali i protiv novouvedenog zakona u Francuskoj, koja ima najbrojniju muslimansku manjinu u Evropi, naveo je Rojters.

Britanska agencija ističe da je vreme za stupanje zakona na snagu "veoma osetljivo", pošto je vladajuća partija Unija za narodni pokret predsednika Nikole Sarkozija pozvala na debatu o mestu islama u Francuskoj - potez koji su neki ocenili kao rizik od žigosanja dela stanovništva.

Zabrana nošenja burke dovela je do protesta u Francuskoj, gde je policija pre dva dana uhapsila 59 ljudi, od kojih jednog pri dolasku u Francusku iz Velike Britanije, naveo je portparol policije.

Trgovac nekretninama, musliman Rašid Nekaz pozvao je na molitvu u katedrali "Notr Dam" u centru Pariza i ponudio pomoć muslimankama u plaćanju kazne.

Nekaz planira da proda nekretnine u vrednosti od oko dva miliona evra da bi finansirao tu kampanju.

"Pozivam sve slobodne žene, koje to žele, da nose veo na ulici i priključe se građanskoj neposlušnosti", naveo je Nekaz na sajtu.

Komentari

Francuska i ostale NATO clanice su pozurile da brane "ljudska prava" i "demokratiju" u arapskim zemljama i posle celu zbrku nazvali "roza revolucijom".Zalosno je konstatovati da ista Francuska danas donosi zakone koji ne samo da krse ljudska prava i slobode vec istovremeno namece rasisticko-fasisticke zakone a nikoga nema da apeluje na ujedinjene nacije da donesu rezoluciju o krsenju ljudskih prava i da se ova zemlja sankcionise. Rusi, Kinezi i ostale zemlje u razvoju su vise zainteresovane za sve drugo osim da uzvrate istom merom i da na taj nacin ponovo uspostave ravnotezu. Bez reakcija, danas se zabranjuje burka, sutra ce mozda Jevreji opet nositi zute zvezde a prekosutra ce se otvarati konc logori i javno spaljivati i istrebljivati oni koji nisu po francuskim ukusima.

Ja ne znam kakva ljudska prava ti to tražiš kada neki Muslimani vekovima naređuju ženama da kriju lice i da ne smeju da rade neke stvari samo zato što su žene. Mada nemam neki rasistički motiv protiv Muslimana svet ne bi smeo da se oblači u verske uniforme jer to izaziva mržnju i rasizam. Izgleda da su Muslimani na Balkanu najmoderniji Muslimani u celom svetu ako ne najmoderiji onda drugi posle Turske. Ne bi smelo da se druge religije razlikuju po odeći kao što kažeš da Jevreji nose "žute zvezde". Vreme je da svi Muslimani počnu da žive u 21 veku a to će samo ako još nekoliko zemalja urade isto kao Francuska jer to ne znači da oni ugrožavaju ljudska prava nego sasvim suprotno.

Не разумем каква је ово демократија.На западу,било на копну или преко океана све је мање тога.Причају о толеранцији а не знају шта је то или нас нису упознали са значењем те речи.Ако је ово европска унија,хвала,нећемо тамо.

Trebalo je to odavno zabraniti , a pogotovu sad.
Ovim se ne krse ljudska prava vec se povecava bezbednost ostalih gradjana.

Meni se ipak cini da je ovo odluka na mestu. Ako zivis u zemlji u kojoj se burka ne nosi, kosi se sa nekim nacelima koje zemlja propagira, onda je za ocekivati da je ne nosis. Ako bih ja otisla u zemlju gde se burka nosi, da li bi njima bilo u redu ako je ja ne bih nosila - cisto sumnjam. Kako mozes da, na primer, predajes u skoli, prodajes u prodavnici, radis za salterom i sl i nosis burku, pa normalno je za komunikaciju sa drugim ljudima da gledas u lice osobe sa kojom pricas, da joj vidis izraz lica, osmeh i sl. Mozda je to uskracivanje slobode i religijskih prava, ali danas se tolerisu svakake gluposti da bi se svima udovoljilo. Osobe koje dolaze iz strogih religijskih podrucja, na primer Pakistana, Indije i sl, ni ne pokusavaju da se asimiliraju u zemlji u kojoj su dosle da zive, pa mi nije jasno zasto su se onda tu doselile ako zele da primenjuju obicaje iz sela iz kojeg su dosli. Nekako, sredina mora da postoji: zadrzi svoju religiju, nacin ishrane, obicaje ali prilagodi zemlji u kojoj zivis. Bas bi meni dozvolili da u sred Toronta odem u sumu za Bozic i isecem badnjak, pa ga dovucem kuci:)) Prosto, neke stvari bas ne mogu kao u mestu odakle si.