četvrtak 12. januar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Tužilac samoubica prebačen na psihijatriju

Tužilac samoubica prebačen na psihijatriju

VARŠAVA - Poljski vojni tužilac, pukovnik Mikolaj Pšibil, koji je pre tri dana pokušao samoubistvo kako bi "odbranio čast svojih kolega iz tužilaštva" koji su istraživali slučaj "curenja" informacija u medije, napustio je bolnicu i premešten je na psihijatrijsku kliniku, saopštio je direktor bolnice.

Direktor psihijatrijske klinike u centralnopoljskom gradu Bidgošć Jan Vilk potvrdio je, u izjavi za agenciju AP, da je pacijent (vojni tužilac) danas doveden na kliniku.

Prema njegovim tvrdnjama suočavao se s pretnjama i zastrašivanjem (odvijeni točkovi na automobilu, njegov auto je bio greban i ubijen je njegov pas) tokom istrage i da je "konačno bio naveden da pokuša samoubistvo" zbog optužbi za malverzacije, navodi Rojters i dodao da pukovnik nije precizirao ko stoji iza pretnji.

Na konferenciji za štampu u Poznanju, u ponedeljak, Pšibil je zamolio je novinare da privremeno napuste salu da bi odmah po njihovom izlasku kamere koje su ostale uključene snimile repetiranje njegovog pištolja i pucanj. Novinari koji su potrčali nazad u salu zatekli su tužioca na podu u lokvi krvi, sa pištoljem pored.

Pukovnik Pšibil istraživao je slučaj "curenja" informacija u medije iz istrage o rušenju poljskog predsedničkog aviona 2010. godine kod Smolenska u Rusiji, kada je poginulo svih 96 putnika i članova posade, među kojima i predsednik Poljske Leh Kačinjski.