Glas Javnosti

Gejming industrija Srbije povećala prihode i broj zaposlenih

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije istakao je da godišnji izveštaj pokazuje da je u 2023. godini 15 najuspešnijih gejming kompanija prihodovalo je 175 mil EUR, da 57% kompanija razvija originalne proizvode, kao i da su igre proizvedene u Srbiji kupljene ili preuzete više od sto miliona puta.
- Velike geostrateške promene pozitivno utiču na gejming industriju koja je važna spona između kreativnih, društvenih i tehničkih nauka. Gejming je perspektivna industrija, podržali smo nastup naših gejmera u Kelnu prošle godine i zadržaćemo taj kontinuitet i ove godine - poručio je Vesović i dodao da je sa Asocijacijom potpisan i Sporazum kao potvrda i ozvaničenje bliske i uspešne saradnje, preneo je sajt PKS.

Najznačajnija promena u odnosu na 2022. godinu je izvanredan rast zaposlenih - od čak 98%, što dovodi do procene da 4.300 gejming profesionalaca radi u Srbiji. Ovaj rast može da se objasni velikim brojem gejming profesionalaca i njihovih porodica koje su se preselile u Srbiju iz Rusije, Ukrajine i Belorusije. Neke od vodećih globalnih kompanija, poput Wargaming-a, Playrix-a i Sperasoft-a, sada imaju svoja najveća predstavništva upravo u Srbiji, pa se očekuje da će ovakav upliv znanja i iskustva značajno uticati na domaću gejming industriju.
Interesantni su i podaci da je u ovoj godini planirano otvaranje neverovatnih 475 novih pozicija, a čak 28% zaposlenih u industriji čine žene.
- Najviše nas raduje što u industriji koja se percipira kao muška radi čak 28% žena, a čak polovinu svih timova takođe vode žene, što je trend koji opstaje godinama unazad. Statistika pokazuje da osim Beograda, kao glavni razvojni centri istupaju i Novi Sad i Niš, a top tri oblasti po broju zaposlenih u industriji su programiranje, umetnička zanimanja i kontrola kvaliteta. U saradnji sa timom PwC Srbija urađena je analiza prihoda i drugih informacija o performansama najvećih gejming kompanija na našem tržištu - navela je izvršna menadžerka Asocijacije Kristina Janković Obućina.

Što se izazova tiče, ispitanici su najčešće isticali nedostatak finansijskih mogućnosti, visoke poreze i složene birokratske procedure. Uprkos ovim preprekama, inspirativno je videti da većina kompanija i studija nastavlja da ostvaruje uspeh kroz direktnu prodaju. Ovo svedoči o tome da su video-igre koje nastaju u Srbiji dovoljno uspešne da obezbede nezavisnost studija, širenje timova i rad na novim projektima, čime nastavlja da se dokazuje da je gejming jedan od obećavajućih sektora domaćeg inovacionog ekosistema.
- Ovaj izveštaj je naš način da svim relevantnim akterima u gejming industriji, stejkholderima, donosiocima odluka i široj javnosti na jednom mestu prikažemo gde se ekosistem trenutno nalazi, naglašavajući istovremeno njegov ogroman potencijal. Od 2017. godine do danas domaća gejming industrija beleži kontinuiran rast i razvoj, što je naročito značajno imajući u vidu da je 2023. godinu obeležila globalna nestabilnost u mnogim industrijama, pa tako i u gejmingu. Srbija je ipak ostala izuzetak kada je reč o većim gašenjima studija ili projekata - ukazao je Mihajlo Jovanović-Džaril, direktor Asocijacija industrije video igara Srbije.

Glas javnosti/ R07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR