nedelja 11. mart 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Japan obeležio godišnjicu zemljotresa i cunamija

Japan obeležio godišnjicu zemljotresa i cunamija

Pomenom žrtvavama Japan obeležio godišnjicu katastrofalnog zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi

TOKIO - Pomenom žrtvama u Japanu je obeležana prva godišnjica od jakog zemljotresa i razornog cunamija u kome je poginulo ili se dalje vodi kao nestalo oko 19.000 ljudi i koji je izazvao najtežu nuklearnu katastrofu od Černobilja 1986. godine, javila je japanska agencija Kjodo. 

Komemoracija je održana u tri severoistočne prefekture najteže pogođene - Ivate, Mijagi i Fukušima, a minutom ćutanja pomen žrtvama je održan i u prestonici i širom zemlje tačno u 14.46 sati po lokalnom vremenu kada se dogodio zemljotres jačine 9 stepeni Rihterove skale kod obala prefekture Mijagi pre godinu dana i izazvao razorni talas koji je zatim zapljusnuo Japan. 

Car Akihito, koji se oporavlja od operacije na srcu, prisustvovao je komemoraciji Vlade Japana u Narodnom pozorištu u Tokiju zajedno sa premijerom Jošihiko Nodom i rodbinom koja je izgubila svoje članove porodice u toj prirodnoj katastrofi, navodi Kjodo. 

Komemoraciji u nuklearnoj elektrani kompanije "Tokio Elektroprivreda Co" u prefekturi Fukušima prisustvovao je predsednik države Tošio Nišizava gde se, u ime kompanije, predstavnik kompanije još jednom javno izvinio za izazivanje najteže nuklearnog akcidenta u Japanu sa nesagledivim posledicama. 

Preživeli u prošlogodišnoj prirodnoj katastrofi od jutra obilaže grobove poginulih i druga mesta kako bi se setili onih koji su izgubili život ili se i dalje vode kao nestali.