Glas Javnosti

SUKOB VUČIĆA I BATE GAŠIĆA! Ministar nezadovoljan što je Vučević preuzeo liderstvo u SNS

Politika
Autor: Glas javnosti

Mediji pojačano spekulišu o raskolima unutar SNS, a jedna od tih priča glasi i da postoji jaz koji se sve više širi između Bratislava Gašića i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i od maja, samo „običnog“ člana vladajuće stranke.

Prema tim spekulacijama, Gašić je nezadovoljan zato što umesto da SNS-om upravlja trijumvirat u kome bi bili on, Marko Đurić i Miloš Vučević, Vučić je liderstvo dao samo Vučeviću.

Kao posledica toga, navodno, još nije imenovan ni direktor policije u MUP-u, odnosno Vučić je osujetio Gašićeve planove koga da postavi i na to mesto, ali i za novog direktora u BIA.

Sa druge strane, u širim političkim krugovima u Beogradu se tvrdi da Vučić i te kako dobro zna koliko mu Gašić vredi, kao i da mu on od svih lokalnih stranačkih barona donosi najviše glasova.


(Foto: Jutjub)

U tim krugovima se ne isključuje mogućnost da jaz između Gašića i Vučevića postoji, ali da tu nije reč o stranačkim i kadrovskim pitanjima, već o mogućnosti da Vučić „povuče“ zaštitu, odnosno da ne spreči da Gašić potpadne pod strane sankcije, kakve su se desile Aleksandru Vulinu.

Takođe i da ponovo izloži Gašića osudi javnosti, kao što se već više puta dešavalo, a posebno tokom ovog leta kada je Gašić u Skupštini Srbije morao da brani postupanje državnog sistema u vezi sa masovnim ubistvima u školi na Vračaru i selima Dubona i Orašje, ali i šefa države i stranku od svih velikih afera prethodnih godina.

Sukob na relaciji predsednika Aleksandra Vučića i ministra policije Bratislava Gašića dobio je svoj nastavak kroz prolongiranje oko formiranja nove Vlade. Poslednjem okršaju prethodile su nesuglasice i odvojena mišljenja ko treba da vodi stranku, a sada se u konflikt, doduše kao navijač, uključio i kontroverzni kum predsednika Srbije - Petar Panić Pana. On je na društvenim mrežama objavio da je "tikva pukla odavno" i pružio podršku svom kumu, čije poznanstvo mu je bilo od velike koristi u prethodnim godinama, naročito kada je bio optuživan za krivična dela.


(Foto: Jutjub)

Formalni povod za ovakvu reakciju Petra Panića usledio je posle naslovne strane Danasa, koji je objavio da sukob Vučića i Gašića koči podelu ministarstava u novoj Vladi Srbije. Činjenica je da se formiranje Vlade odlaže do krajnjih rokova, ali javnost još uvek ne zna šta su istinski razlozi.

Predsednik Srbije putem određenih medija šalje poruku Gašiću da njegovo ministarstvu nudi Ivici Dačiću i SPS, dok Gašić uzvraća iznošenjem inkriminišuće prepiske u kojima je jedan od aktera Vučić.

“Rat” na relaciji dvojice istaknutih naprednjaka uključio je spoljne aktere koji su izabrali stranu, pa je tako kum Vučića, Petar Panić Pana rekao da podržava predsednika da izađe iz borbe kao pobednik.

Kum koji je poznat po kriminalnom dosijeu i protizakonitim radnjama rekao je ironično da protivnika nikada ne treba potcenjivati, naročito kada “njegov lik krasi freske i ikone u crkvama”. Time je sugerisao na poznatu činjenicu da se Gašić nalazi na fresci u jednoj crkvi u Kruševcu.

Osim što mu je podršku pružio i Siniša Vučinić, naprednjak koji je deceniju u stranci, a više od dve decenije preti novinarima, pažnju je skrenuo komentar Panića gde je rekao da je “tikva pukla” odavno.


Petar Panić Pana  (Foto: Privatna arhiva)

Iako Panić nije ni blizu toga da donosi ključne odluke u SNS, njegov stav je samo još jednom podgrejao sumnju da među naprednjacima nije sve idilično, a da Gašić i Vučić nemaju sukob samo u medijima, već i iza zatvorenih vrata na stranačkim sastancima.

Politikolog i analitičar Aleksandar Ivković da ga ne bi začudilo da i u SNS postoje sukobi i da to što je Gašić ministar policije predstavlja potencijalnu opasnost za Vučića.

„Ako sukob postoji, ne mogu da procenim šta bi konkretno mogao da bude njegov uzrok, jer je i dalje sve na nivou nagađanja. Ali ne bi me iznenadilo, jer u svakoj stranci uvek dolazi do sukoba visokih funkcionera oko „podele plena“ – položaja, resursa i slično. Ono što razlikuje SNS je da u tu borbu mogu da se uključe vrlo kompromitujuće informacije koje verovatno postoje za brojne aktere“, kaže Ivković i dodaje:

„To što je Gašić ministar policije ga sigurno čini potencijalno opasnim protivnikom za Vučića – setimo se problema sa Stefanovićem, koji je proveo šest godina na toj funkciji i ako u novoj vladi ne bude na toj funkciji, to će biti vrlo jasan pokazatelj da su odnosi na niskim granama“, poručuje Ivković.


Kad su to „pucale tikve“?

Poslednji sukob nije bio i jedini između dva istaknuta naprednjaka.

Sukob se desio i u novembru, a kako su tada govorili izvori iz vladajuće partije, sve je počelo nakon izbora Miloša Vučevića za predsednika stranke, a nastavio se odlukom Vučića da spreči izbor novog direktora policije.

Gašiću je najpre zasmetalo što je Vučević bio prvi za trećeg predsednika SNS, posle Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

„Sukob Gašića i Vučića dugo traje. Počeo je još kada je umesto trijumvirata Miloša Vučevića, Marka Đurića i Bratislava Gašića, a koji je trebalo da upravlja SNS, za predsednika stranke izabran Vučević. Gašić zbog toga nije bio zadovoljan jer je smatrao da je za SNS učinio mogao više od Vučevića. Na kraju krajeva, on je bio finansijer stranke od samog početka”, objasnio je ranije izvor.

Nesuglasice su bile i oko izbora novog direktora policije, ali i čestih neslaganja naprednjaka u Kruševcu i to zbog Nevena Đurić, potpredsednice SNS koja ponekad i javno dobija od Vučića podršku za svoj rad.

„Ona je stigla do mesta narodne poslanice, potpredsednice stranke, što su stariji naprednjaci u Kruševcu ogorčeno posmatrali. Po kuloarima se pričalo da je preskočila određene korake, da nije zaslužila pre nekih ljudi da postane poslanica i potpredsednica. Đurić je predstavnica mlađe garde, koja je ušla u sukob sa starijim naprednjacima“, objašnjava sagovornik.

Kasnije su se Gašić i Đurić javno fotografisali kako bi pokušali da predstave da su jedinstveni i bez trzavica, što deo javnosti nije protumačio kao istinski i kredibilan potez, već kontrolu štete.

Glas javnosti/D01S/N07S

(Mišljenja i stavovi u ovom tekstu nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti")

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR