utorak 11. januar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Trogodišnja devojčica pobedila rak dojke

Trogodišnja devojčica pobedila rak dojke

LONDON - Hrabra trogodišnja Ališa Hanter iz Toronta u Kanadi pobedila je rak dojke i tako postala najmlađa žrtva ove zle bolesti u istoriji medicine. Mala Ališa, koja sada ima četiri godine, potpuno je izlečena od maligne bolesti za koju niko nije ni mogao da poveruje da može da pogodi tako malu devojčicu.

Onkolozi su trogodišnjakinji uradili i mastektomiju pošto joj je na grudnom košu, u decembru 2008, otkriven izraštaj poput onog koje obolele odrasle žene imaju u tkivu dojke. Tada je imala samo dve godine.

"Znam da sam imala rak i da su lekari učinili da mi bude bolje. Znam da od raka neki ljudi odu na nebo, ali meni je sada bolje", kaže mala Ališa.
Njena mama Melani kaže da je bila šokirana kada su joj rekli da je izraslina na grudima njene ćerke, koju je primetila kada ju je kupala, u stvari rak dojke.

"Bila je to sićušna, tvrda kvržica veličine zrna graška. Mislila sam da je posredi samo bezazlena cista", priča Melani, dodajući da je dete odvela na pregled u bolnicu i da su je odatle poslali kući rekavši da to nije ništa i da se ne sekira.  
"Međutim, to je i dalje raslo i što je još gore Ališa je govorila da je to mesto užasno boli. Jednostavno, nije mogla da spava od bolova. Rekli su mi da joj nije ništa, ali ja jednostavno nisam mogla da se smirim. Prosto sam je trčeći odnela u bolnicu u januaru 2009", priseća se Melani.  
"Potom je usledio pravi šok. Kad su mi rekli šta je posredi, ostala sam skamenjena. Nisam ni pomišljala da tako mala deca mogu da obole od raka dojke. Odmah su odstranili sve i na sreću rak su presekli u korenu. Nije se proširio na ostale organe. Ališi nije bila potrebna ni hemoterapija tako da je tri dana posle operacije puštena kući.
U šoku su, pored Ališine mame, bili i lekari.
"Bila sam ni manje ni više nego u čudu kada smo kod Ališe pronašli rak dojke. Radim s pacijentkinjama obolelim od ove bolesti već četvrt veka, ali nikada nisam imala tako mladu pacijentkinju. Ona je najmlađi slučaj u svetu poznat medicini", kazala je doktorka Nensi Daun.