petak 10. decembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kongresmeni blokirali zatvaranje Gvantanama

Kongresmeni blokirali zatvaranje Gvantanama

Dosije uskoro na Vikiliksu
Naredni napad "Vikiliksa" na Vašington mogao bi se odnositi na izveštaje
američke vlade o zatočenicima u zatvoru Gvantanamo na Kubi, što
zabrinjava neke američke zvaničnike, jer bi se moglo saznati da su neki
zatvorenici pušteni na slobodu uprkos obaveštajnim tvrdnjama da su još
opasni.

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa de fakto je blokirao zatvaranje zatvora Gvantanamo tokom 2011. kao i mogućnost da se na američkom tlu sudi osumnjičenom organizatoru napada od 11. septembra.

Donji dom Kongresa SAD je sa 212 glasova na prema 206 protiv usvojio nacrt zakona o finansiranju vlade za 2011. godinu, koji važi do septembra 2011, odnosno kraja fiskalne godine. U jednom paragrafu ovog teksta zabranjuje se "korišćenje sredstava za prebacivanje ili puštanje na američko tle Kaleda Šeika Mohameda, ili bilo kog zatvorenika Gvantanama". Prema ovom tekstu, takođe se brani izdvajanje sredstava za prebacivanje zatvorenika iz Gvantanama u SAD na suđenja pred civilnim krivičnim sudovima, ili u druge zatvore na tlu SAD.

Američki predsednik Barak Obama je dan posle stupanja na dužnost u januaru 2009. potpisao dekret koji je naložio da se taj ozloglašeni zatvor na Kubi zatvori pre 22. januara 2010, ali je zbog jakog protivljenja u Kongresu morao da odustane od tog obećanja. Zatvor Gvantanamo na Kubi, specijalni zatvor za osumnjičene teroriste, sada ima 174 zatvorenika, od kojih su samo trojica zvanično osuđeni u vojnim sudovima. Skoro 70 zatvorenika iz Gvantanama su od dolaska Obame u Belu kuću oslobođeni ili prebačeni u druge zemlje. Nacrt zakona još treba da usvoji gornji dom Kongresa, Senat, i da ga potpiše predsednik.