subota 10. septembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Džeki Kenedi za Niksonovu ženu: Poslušna je kao ker

KNJIGA INTERVJUA NEKADAŠNJE PRVE DAME SAD U PRODAJI 14. SEPTEMBRA

Džeki Kenedi za Niksonovu ženu: Poslušna je kao ker

NJUJORK - Nekadašnji predsednik SAD Džon F. Kenedi otvoreno se protivio ideji da ga potpredsednik Lindon Džonson nasledi, navodi se u knjizi intervjua sa bivšom prvom damom Amerike Žaklinom Kenedi.

Knjiga "Žaklina Kenedi: Istorijski razgovori o životu sa Džonom F. Kenedijem" pojaviće se u prodaji 14. septembra, prenosi agencija AP.

Reč je o knjizi intervjua koje je Džeki Kenedi dala istoričaru Arturu Šlezingeru mlađem ubrzo pošto je njen suprug ubijen u novembru 1963. godine. Teme su varirale od čitalačkih navika njenog supruga do invazije u Zalivu svinja na Kubi, ali se u knjizi gotovo ne pominje Kenedijevo ubistvo.

Kenedi je 1960. godine izabrao Džonsona za svog partnera ali je Džeki Kenedi rekla da su njen muž i njegov brat Robert Kenedi razgovarali o načinima da spreče Džonsona da dobije nominaciju demokrata 1968. godine.

Prema njenim rečima, Džon Kenedi je navodno rekao: "O Bože, da li možeš da zamisliš šta bi se dogodilo ovoj zemlji ako Lindon postane predsednik?". Džonson je postao predsednik posle ubistva Kenedija.

Džeki Kenedi je rekla i da je njen suprug bio skeptičan oko pobede u Vijetnamu iako je pojačao vojno prisustvo SAD u toj zemlji. Amerika se upustila u otvorenu borbu tek sa dolaskom Džonsona.

Žaklina Kenedi je skeptično govorila i o borcu za građanska prava Martinu Luteru Kingu koga je nazvala "lažnjakom" i "prepredenim" nakon što je čula FBI-ove snimke Kinga i jedne žene u njegovoj hotelskoj sobi. Ona je rekla i da ju je Kenedi pozivao da ne osuđuje previše Kinga.

U to vreme Kenedijeve vanbračne veze nisu bile opšte poznate. U knjizi, Džeki Kenedi govori i o svojoj majci i svekrvi, ogovara suprugu Ričarda Niksona - Pet za koju kaže da je bila poslušna "kao dobro istreniran ker", izbornoj pobedi Kenedija nad Niksonom 1960. godine i tome kako prezire guvernera Teksasa Džona Konalija koji je bio sa njom u kolima kada je Kenedi ustreljen.