sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ubijen glavešina Džema islamije

Ubijen glavešina Džema islamije

DŽAKARTA - Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono potvrdio je danas da je islamski ekstremista Dulmatin, osumnjičen za planiranje terorističkih napada na Baliju 2002, poginuo u jučerašnjem sukobu s policijom tokom dve koordinisane akcije u predgrađu Džakarte.

- U mogućnosti smo da vas obavestimo da je posle uspešne policijske racije protiv terorista koji su se krili u Džakarti poginuo i Dulmatin, jedan od glavnih terorista za kojim smo tragali u jugoistočnoj Aziji - rekao je Judojono.

Dulmatin (39), Indonežanin koga je u Avganistanu obučavala Al Kaida, bio je jedan od najtraženijih ekstremista u jugoistočnoj Aziji, a verovalo se da je pobegao na Filipine. Uklanjanje jednog od ključnih ljudi Džema islamije, koja se povezuje s Al Kaidom, predstavlja veliki uspeh, kako smatra AP, indonežanskih snaga bezbednosti uoči posete predsednika SAD Baraka Obame 20. marta, a kako je najavljeno, terorizam u tom delu sveta biće jedna od glavnih tema razgovora. Jučerašnje racije deo su šireg policijskog obračuna sa ćelijom Džema islamije koja je nedavno osnovala kamp za obuku u zapadnoj provinciji Aceh. U samoubilačkim napadima na dva noćna kluba, popularna medu stranim turistima na Baliju 2002, poginulo je 202 ljudi.