sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Sveštenik priznao seksualni zločin od pre 40 godina

Sveštenik priznao seksualni zločin od pre 40 godina

BEČ - Visoki sveštenik rimokatoličke crkve u Salcburgu priznao je da je pre 40 godina seksualno zlostavio tada maloletnu osobu.
Poglavar samostana u Salcburgu Bruno B. ponudio je nadležnom svoju ostavku zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika koje je počinio pre 40 godina.
On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da danas najdublje žali zbog ovog slučaja i da moli za oproštaj.

Bruno B. je u vreme nemilog događaja imao 24 godine i još nije postao sveštenik. Neposredno nakon ovog dela on se izvinio žrtvi. Bruno B. podvlači da od tog događaja, tokom čitavog njegovog delovanja kao sveštenika, nije bilo nikakvog drugog ispada slične vrste.

Do skoro on nije ni imao nikakav kontakt sa žrtvom. Pošto je izabran za prvog čoveka samostana „Sankt Peter", nekadašnja žrtva se, prošle jeseni, preko jednog ombudsmana obratila svešteniku.

U razgovoru 22. novembra 2009. u Beču, kojem su prisustvovali ombudsman i osobe od poverenja žrtve, Bruno B. ponovo je zamolio za oproštaj za delo koje je počinio pre 40 godina, i izrazio svoje duboko žaljenje, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, sveštenik je o događaju informisao i nadbiskupa Salcburga Alojza Kotgasera.

Ponuđena ostavka sada formalno mora biti poslata na odlučivanje predsedavajućem austrijskog saveza benediktinaca Kristijanu Hajdingeru.