sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Slovenački poslanik uzeo 326.000 evra mita

U SLOVENIJI UHAPŠENI MINISTAR I DVOJICA POSLANIKA ZBOG KORUPCIJE

Slovenački poslanik uzeo 326.000 evra mita

LJUBLJANA - Slovenačka policija privela je juče na ispitivanje ministra poljoprivrede Milana Pogačnika i dvojicu poslanika Slovenačke nacionalne stranke (SNS), osumnjičenih za korupciju, a istraga o zloupotrebi službenog položaja nastavljena je i danas. Šef kriminalističkog odeljenja Aleksander Jevšek izjavio je novinarima da je istraga trenutno fokusirana na to da je od jedne neimenovane kompanije iznuđeno 3,8 miliona evra, prenela je slovenačka agencija STA.

Pored Pogačnika, na ispitivanje su išli i lider opozicione SNS Zmago Jelinčič i njegov partijski kolega Srećko Prijatelj, a prema izveštaju medija i bivši direktor Luke Koper Robert Česar, kadar ranije vladajuće SDS, gradonačelnik Murske Sobote Anton Štihec i još nekoliko ličnosti.

Šef slovenačke kriminalističke policije Aleksandar Jevšek izjavio je juče da istraga usmerena na otkrivanje ucene jednom preduzetniku.

Ljubljansko "Delo" je, navodeći da je reč o prvoj akciji u kojoj su se na udaru kriminalističke policije našla "trojica političara najvišeg ranga", piše da bi, ipak, bilo prerano zaključiti da se radi o poduhvatu koji bi građanima povratio veru u pravni sistem, koji ne štedi nikoga.

Istraga je počela u Luci Koper, koja je oštećena za 3,8 miliona evra, gde je, prema još nezvaničnim podacima, policija uhapsila poslanika Prijatelja u trenutku dok je primao mito od 326.000 evra. Posle toga, policija je izvršila pretres u kući Zmaga Jelinčiča, gde je sedište SDS, i u prostorijama te stranke u parlamentu.

Jelinčič je policijsku istragu usmerenu na njegovu partiju nazvao "osvetom (ministarke unutrašnjih poslova Katarine) Kresal", jer se, svojevremeno zalagao za njenu ostavku, negirajući bilo kakvu umešanost SDS u kriminalne radnje.

Premijer Borut Pahor je odbio da komentariše akciju policije, navodeći da ona radi njen posao, "u koji političari ne treba da se mešaju".

- Ako je hapšenje ministra Pogačnika opravdano, on više neće uživati moju podršku - naglasio je premijer i dodao da će konačnu odluku o svom saradniku doneti kad bude imao "sve potrebne informacije".

Mediji, koji akciji policije posvećuju veliku pažnju, mada još nema potvrda svih sumnji, navode i da je Jelinčič ministru Pogačniku, čija je smena već pokrenuta u parlamentu, obećao podršku svoje stranke, ako on podrži izgradnju muzeja vazduhoplovstva na severoistoku Slovenije.

Stranka DeSUS, koja pripada vladajućoj četvornoj koaliciji, danas je saopštila da u eventualnom glasanju o poverenju Pogačnik neće imati njenu podršku.

Pogačnik je danas podneo ostavku, navodeći da je na njega proteklih meseci vršen snažan pritisak. Kao najnoviji primer pritiska, ministar je protumačio i ispitivanje oko malverzacija sa zemljištem u Murskoj Soboti, navodeći da je potpuno "čist".