sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Šefica EU diplomatije traži službeni avion

KETRIN EŠTON ŽELI DA ŠTO BOLJE OBAVLJA SVOJ POSAO

Šefica EU diplomatije traži službeni avion

BRISEL - Šefica diplomatije Evropske unije baronica Ketrin Ešton (Catherine Ashton) zatražila je da joj se dodeli službeni avion, a kao razlog navela je želju da u budućnosti što kvalitetnije obavlja svoj posao.

Ugledni londonski dnevnik Tajms navodi da je Eštonova prošle nedelje poslom na Haiti otputovala u avionu španske vlade, a u tu zemlju potom se vratila francuskim avionom. Tim povodom, neki od španskih diplomata primetili su da bi Eštonova zbog prirode posla trebalo da dobije svoj avion. List dodaje i da bi to bio luksuz na koji dosad pravo nije imala ni Evropska komisija.

Rusija za bezvizni režim sa EU

Rusija je spremna da usvoji dodatne i konkretne mere koje bi mogle da budu deo bezviznog režima sa Evropskom unijom, izjavio je juče u Moskvi ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, posle razgovora sa finskim kolegom Aleksandrom Stubom.
Prema njegovim rečima, rusko rukovodstvo "na nivou predsednika ne jednom je saopštavalo spremnost da se pređe na bezvizni režim već sutra", preneo je Itar-Tass.


Međutim, na njenu stranu stale su neke od evropskih diplomata ocenivši da je Eštonova "u istoj ligi kao i kao i njene kolege - američki državni sekretar Hilari Klinton ili šef ruske diplomatije Sergej Lavrov".

- Štaviše, službeni avion kojim bi ona letela ne bi bio luksuz već pitanje opstanka - preneo je list reči jednog neimenovanog evropskog diplomate.

Tajms dodaje i da je to pitanje potegnuto pošto su na račun Eštonove izrečene kritike zbog nedolaska na EU sastanak u Španiji na koji nije stigla jer je bila na inauguraciji novog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

List je izračunao i da bi baronica na službenim putovanjima godišnje mogla da preleti i do 500.000 kilometara.

Ključne reči: