sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Putin: Cena nafte povećava devizne rezerve

Putin: Cena nafte povećava devizne rezerve

MOSKVA - Uz sadašnji rast cene nafte na svetskom tržištu, Rusija može da poveća svoje devizne rezerve, ocenio je ruski premijer Vladimir Putin.

Na jučerašnjoj sednici vlade posvećenoj finansiranju federalnih namenskih projekata u 2011, ruski premijer je istakao da u formiranju povoljne investicione klime ogromnu ulogu imaju makroekonomska stabilnost, niska inflacija, dostupni bankarski krediti, razumni budžetski deficit, povoljan odnos dužničkih obaveza i rezervi, prenela je agencija Itar-Tass.

- Smatram da je povećanje deviznih rezervi u određenoj meri moguće u uslovima sadašnjeg rasta cene nafte - rekao je Putin.

Devizne rezerve Rusije su 1. marta bile na nivou od 436,17 milijardi dolara, s tim što su od početka 2010. opale za 0,65 odsto. Na najvišem nivou, od bezmalo 600 milijardi dolara, ruske rezerve su bile sredinom 2008, da bi, posle sukoba Rusije i Gruzije i pod uticajem globalne finansijske krize, bile smanjene za oko 200 milijardi. Tokom prošle godine ruske rezerve deviza i zlata su se kretale od 380 do 400 milijardi dolara, a s oporavkom cene nafte dostigle su sadašnji nivo od oko 436 milijardi.