sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pomahnitali "prijus" jurio 150 na sat!

"TOJOTA" SE OTELA KONTROLI VOZAČA ZBOG ZAGLAVLJENE PAPUČICE ZA GAS

Pomahnitali "prijus" jurio 150 na sat!

EL KAHON - Kalifornijska saobraćajna policija pomogla je juče u zaustavljanju automobila "tojota prijus", koji se oteo kontroli vozača zbog zaglavljene paučice za gas i jurio brzinom od 150 kilometara na sat na autoputu okruga San Dijego.

Vozač je pozvao telefonom policiju u pomoć kada je posle preticanja drugog vozila shvatio da ne može da uspori svoj automobil.

"Pritisnuo sam pedalu za gas i ona je ostala zaglavljena," rekao je novinarima 61-godišnji vozač Džejms Sajkers (James Sikers). "Pokušao sam da kočim, ali se auto nije zaustavljao. Samo je nastavljao da ubrzava", dodao je on.

Iz patrolnih kola policajci su preko zvučnika rekli Sajkersu da pritisne pedalu kočnice do poda, doda ručnu kočnicu i skrene na put koji ide uzbrdo.

Kada je "prijus" usporio na 80 kilometara na sat, Sajkers je ugasio motor i zatim se zaustavio. Patrolni automobil se postavio ispred vozila kao prepreka za svaki slučaj, kažu policajci.
"Tojota" je saopštila da je poslala terenskog tehničara specijalistu u San Dijego da ispita slučaj.

Najveći svetski proizvođač motornih vozila opozvao je oko 8,5 miliona vozila u svetu - više od šest miliona u SAD - zbog problema sa papučicom za gas.
Vozači "tojote" žalili su se da im automobili ubrzavaju mimo njihove volje uprkos kočenju, što je imalo i smrtonosne posledice. Vlada je dobila pritužbe o 34 smrtna slučaja u SAD zbog navodnog naglog ubrzanja "tojotinih" vozila od 2000. godine.