sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Lukašenko: Bogati "dođoši" neće plaćati porez

Lukašenko: Bogati "dođoši" neće plaćati porez

MINSK - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je dekretom oslobodio imućne imigrante plaćanja poreza na pet godina.

- Dekret predviđa petogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza na prihode fizičkih lica stalno nastanjenih u Belorusiji ukoliko transferišu sredstva u zemlju - saopštila je informativna služba predsednika.

U ove prihode ubrajaju se sredstva ostvarena van granica Belorusije u vidu dividendi, kamata, prihoda od transakcija vrednosnim papirima, prodaje nepokretnosti... Istim dekretom predsednik je uneo više izmena u svoje ranije donete ukaze, koji regulišu poreski sistem. Tako su osnovne stope jedinstvenog poreza za individualne preduzetnike i druga fizička lica nominovane u beloruskim rubljama, umesto kao sada u evrima, što će, kako se objašnjava, pojednostaviti obračunavanje tog poreza.

Kako bi 2010. obezbedili dodatni priliv novca u lokalne budžete, lokalni Saveti deputata Belorusije imaju pravo da povećavaju ili smanjuiju, ali ne više od dva puta, takse za nadoknadu zemljišta i poreze za nepokretnosti pojedinim poreskim obveznicima, prenela je ruska agencija Itar-Tass.