sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Izraelci i Palestinci imaju pravu šansu za mir

Izraelci i Palestinci imaju pravu šansu za mir

JERUSALIM - Izraelci i Palestinci imaju "pravu šansu" da uspostave mir posle odluke o obnavljanju pregovora pod pokroviteljstvom SAD, izjavio je juče potpredsednik SAD Džozef Bajden na početku posete Izraelu.
Naime, posle 14-mesečne blokade počeli su indirektni izraelsko-palestinski pregovori preko američkog posrednika, što je označilo prvi diplomatski pomak u inicijativi predsednika SAD Baraka Obame u vezi s tim pitanjem.

"Mislim da sada imamo pravu šansu i mislim da su interesi izraelskog i palestinskog naroda, ako svi zastanu i duboko udahnu, u stvari više usklađeni nego suprotstavljeni", rekao je Bajden uoči sastanka sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom.
Posle sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, Bajden i Netanjahu su se zajedno obratili novinarima: "SAD će uvek stajati uz one koji preuzimaju rizik za mir". Okrenuvši se prema Netanjahuu, Bajden je rekao: "Vi ste spremni to da uradite".

Bajden i Netanjahu su pred novinarima razmenjivali šale, a na kraju je Netanjahu rekao da je posađeno drveće ispred Jerusalima u čast pokojne majke američkog potpredsednika, koji mu je uzvratio da je njegova majka hranila njegovu ljubav prema Izraelu.
Američki potpredsednik je izrazio uveravanja da su SAD "potpuno i bezrezervno posvećene izraelskoj bezbednosti".

U Ankari je obelodanjeno da je Izrael prihvatio i da Turska ponovo bude posrednik u njegovim pregovorima sa Sirijom.