sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Irska: Hteli da ubiju karikaturistu

Irska: Hteli da ubiju karikaturistu

DABLIN - Irska policija uhapsila je juče sedam osoba zbog plana da ubiju švedskog karikaturistu koji je nacrtao proroka Muhameda s telom psa.
Policija je navela da su četiri muškarca i tri žene starosti između 20 i 40 godina privedeni juče u akciji izvedenoj širom Irske. Nacionalnost uhapšenih nije navedena.

Hapšenje je deo istrage o planu za ubistvo karikaturiste u drugoj državi, navodi policija u odgovoru na pitanje agencije AP o Larsu Vilksu, kojeg je identifikovala kao metu.
Policija je saopštila i da su u istragu bile uključene bezbednosne službe SAD i nekoliko evropskih država.

Teroristička organizacija Al Kaida u Iraku ponudila je 100.000 dolara nagrade ubici Vilksa pošto je 2007. godine jedan švedski dnevnik objavio njegovu karikaturu na kojoj se glava proroka Muhameda nalazi na telu psa.
Islamski zakoni protive se likovnom predstavljanju Muhameda, čak i u povoljnom svetlu, jer to može odvesti u idolopoklonstvo.

Vilks nije prvi karikaturista kome je zaprećeno smrću zbog karikature Muhameda. Danskom karikaturisti Kurtu Vestergardu, koji je 2005. godine nacrtao Muhameda s turbanom u obliku bombe, takođe je zaprećeno smrću.