sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > File: Imamo novu strategiju za BiH

KOMESAR EU ZA PROŠIRENJE O MOGUĆNOSTI PODELE BIH

File: Imamo novu strategiju za BiH

PRAG - Komesar EU za proširenje Štefan File izjavio je da Unija neće prihvatiti stvaranje novih država na Balkanu i najavio da Brisel sprema novi pristup za Bosnu i Hercegovinu čiji je cilj čvrsto vezivanje zemlje za Uniju.

Na pitanje radija Slobodna Evropa da li je EU spremna da prihvati podeljenu Bosnu i Hercegovinu, što se, prema oceni radija, čini sve izglednijim, File je odgovorio:

- Mislim da ono za šta se sada pripremamo nije taj scenario. Ono što mi sada radimo fokusira se na to kako bismo mogli da pomognemo Bosni i Hercegovini u ovom trenutku, zapravo da izbegne takav scenario. Tačno je da moramo da uradimo mnogo toga kako bismo ovu zemlju postavili na mnogo stabilnije osnove.

File je istakao da EU nije spremna da prihvati povećanje broja zemalja na Balkanu i da čini sve sa postojećim zemljama da se izbegne ta situacija. Prema njegovim rečima, ključan je nastavak Dejtonskog sporazuma, prenela je Slobodna Evropa.

- Ključ je u ustavnim promenama. Ključno je da dođemo do zatvaranja poglavlja sa Kancelarijom visokog predstavnika i da kroz ustavne promene otvorimo put da zemlju vodi stabilna, efikasna vlast, težnja koju dele ako ne svi, onda bar većina. U takvom okruženju pristup zajednice, tj. princip pridruženja bi trebalo snažno da usidri BiH u EU - smatra File.