sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Brazil uveo sankcije SAD

TRGOVINSKA RAMPA ZA NIZ IZVOZNIH AMERIČKIH PROIZVODA

Brazil uveo sankcije SAD

ŽENEVA - Brazil je saopštio da je uveo trgovinske sankcije protiv niza američkih izvoznih proizvoda, kao odgovor na nepristajanje SAD da ukine milijarde dolara vredno, nezakonito subvencionisanje domaćih proizvođača pamuka.
To će, kako prenose agencije, pogoditi američke kompanije, od proizvođača kečapa "Hajnc", pa sve do automobilskog džina "Ford".
Svetska trgovinska organizacija (STO) prošle godine odobrila je Brazilu da uvede kaznene mere protiv SAD u vrednosti od 829,3 miliona dolara godišnje, zbog tih subvencija koje narušavaju konkurentnost. Sankcije će ostati na snazi sve dok SAD budu narušavale međunarodne trgovinske propise, ukazali su brazilski zvaničnici.

Lista proizvoda koji podležu sankcijama predata je STO u Ženevi, uz napomenu da će povećanje carina na uvoz niza američkih proizvoda - od svežeg voća do naočara za sunce - stupiti na snagu idućeg meseca, prenele su agencije.

Kina: O obveznicama i "Guglu"

Šef kineskih deviznih rezervi Ji Gang izjavio je juče da ogromni ulozi Kine u američke državne obveznice nemaju politički uticaj.
"Reč je o čisto tržišnom ponašanju," rekao je Ji novinarima u Pekingu povodom strahovanja nekih američkih kongresmena da bi kinesko posedovanje dela državnog duga SAD moglo da znači političku pretnju Vašingtonu, prenosi Beta.
"Kina je odgovoran ulagač i veruje da takve investicije mogu da budu od uzajamne koristi," rekao je Ji.
Kineske devizne rezerve od 2.400 milijardi dolara su najveće na svetu i pod budnim su okom finansijskih tržišta. Kina je najveći strani vlasnik državnog duga SAD i neki američki komentatori kažu da bi Peking mogao naglo da proda obveznice američkog ministarstva finansija u slučaju zaoštravanja spornih pitanja kao što su Tajvan ili Tibet.
Peking nikad javno nije pretio takvim potezom.
Prema podacima Vašingtona, Kina je krajem decembra imala 894,8 milijardi dolara uloženih u američke državne obveznice.
Kineske vlasti su saopštile i da su spremne da kazne osobe koje kompjuterski napadaju američku kompaniju "Gugl", ali da je zato potrebno da im taj najveći svetski pretraživač dostavi zvaničan dokaz piraterije kojoj je, kako tvrdi, izložen.
"Ukoliko 'Gugl' ima dokaz da napadi potiču iz Kine, kineska vlada ga poziva da dostavi informacije kako bi strogo kaznila prekršioce zakona", izjavio je kineskoj agenciji Sinhua jedan od predstavnika kineske vlade iz Ministarstva za industriju i informacione tehnologije.
Kina je juče upozorila SAD da ne prodaju oružje Tajvanu, uključujući i borbene avione F-16.


Brazil je ukazao da su SAD uspevale da zadrže drugo mesto na listi najvećih svetskih proizvođača pamuka tako što su američkim farmerima godinama isplaćivale oko tri milijarde dolara subvencija godišnje.
Kina je najveći svetski izvoznik pamuka, a Brazil peti u svetu.
Sankcije protiv SAD, zbog subvencionisanja proizvodnje pamuka, druge su po veličini koje je odobrila STO u svojoj 15 godina dugoj istoriji.
Najveće su, takođe, bile odobrene protiv SAD zbog poreskih olakšica koje su nuđene velikim američkim kompanijama koje posluju u inostranstvu.