sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bolesnici u Dobroti u lancima i katancima

SAVET EVROPE: IMA PRIMERA DA POLICIJA MALTRETIRA GRAĐANE U CRNOJ GORI

Bolesnici u Dobroti u lancima i katancima

STRAZBUR - Komitet za sprečavanje torture (CPT) Saveta Evrope ocenio je da u Crnoj Gori postoje brojni primeri fizičkog maltretiranja i kršenja sloboda građana od strane policijskih službenika i pozvao vlasti u Podgorici da se više angažuju u rasvetljavanju takvih slučajeva.
"Komitet je sačinio niz preporuka u cilju jačanja pravne sigurnosti protiv maltretiranja. U odgovoru crnogorskih vlasti navode se koraci koje su oni učinili kako bi se unapredila obuka policijskih službenika", navodi se u juče objavljenom izveštaju CPT-a.

U izveštaju sačinjenom posle prve posete Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti, navodi se da je delegacija CPT-a prilikom posete zatvorskoj ustanovi Spuž dobila brojne pritužbe koje se odnose na fizičko zlostavljanje zatvorenika od strane čuvara, od kojih su neke potkrepljene i medicinskim dokazima.
CPT je zbog toga preporučio vlastima da pošalju odlučnu poruku zatvorskoj upravi da fizičko maltretiranje i verbalno uznemiravanje nisu prihvatljivi i da će protiv počinilaca biti preduzete stroge mere.
Posebno se ukazuje na činjenicu da pojedini zatvorenici ostaju u ćelijama i po 23 sata dnevno, što u pojedinim slučajevima traje i godinama.

"Kriminal koči ulazak u EU"

Umešanost Crne Gore u organizovani kriminal preti da uspori pristupanje ove zemlje EU, ocenio je juče bečki dnevnik Prese.
List prenosi da je sa teškim optužbama Ratko Knežević izašao pred sud na suđenju za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, tvrdeći da iza atentata stoje poslovi duvanske mafije, koju protežira crnogorski premijer Milo Đukanović.
Već nedeljama traje i spor sa susedom Srbijom oko izručenja pobeglog narkobosa Darka Šarića, čiji je klan organizovao šverc otkrivenih 2,2 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu.
Prese naglašava da je već u doba Jugoslavije Đukanović, koji je na vlasti od 1991. svoju domovinu vodio kao jednu vrstu porodičnog preduzeća.
Svaka vlada na Zapadu je znala da je vlast u Crnoj Gori tokom 1990-ih svoju relativnu nezavisnost od Beograda finansirala "tranzitom" cigareta, prenosi list izjavu ranijeg američkog ambasadora Vilijema Montgomerija.
Tanjug


Osvrćući se na stanje u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, ističe se da je većina pacijenata tokom posete delegacije CPT-a govorila pozitivno o atmosferi i zaposlenima u toj ustanovi. Ipak, zabeležene su i brojni primeri maltretiranja pacijenata od strane privatnog obezbeđenja.
U Ustanovi za ljude sa posebnim potrebama u Komanskom Mostu delegacija CPT-a beleži da nedostaju osnovni uslovi za negu, higijenu i zbrinjavanje pacijenata. Pored toga što su materijalni uslovi jako loši, delegacija je u ustanovi zatekla pacijente u pocepanoj odeći vezane za krevet ili druge komade nameštaja. Neki od njih bili su vezani lancima i zaključani katancima, navodi se u izveštaju.

Povodom situacije u Komanskom Mostu, Komitet je pozvao crnogorske vlasti da podrobno razmotre situaciju. U odgovoru iz Podgorice navedeno je da se vlast angažovala na dovođenju dodatnog osoblja, odvajanju dece od odraslih i sprovođenju mera koje bi trebalo da unaprede higijenske uslove u toj ustanovi.
Izveštaj CPT-a o Crnoj Gori objavljen je na sajtu Komiteta za sprečavanje torture na adresi www. cpt. coe. int.