sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Babi rastu rogovi

KINESKINJA OD 101 GODINU ZAPREPASTILA RODBINU I KOMŠIJE

Babi rastu rogovi

Izraslina na njenom čelu, koja izuzetno podseća na kozji rog, duga je 6,1 centimetar

PEKING - Kineskinja Zang Žuifang, koja ima 101 godinu, zaprepastila je porodicu, komšije i ostavila čitavo selo u čudu kada su nasred čela počeli da joj niču rogovi nalik kozjim.

Ova neobična bakica živi u selu po imenu Linlou, u kineskoj provinciji Henan. Njena porodica našla se u potpunom šoku i velikoj brizi kada je videla da je počeo da joj niče pravi rog koji je dosad izrastao u dužini od 6,1 centimetar, objavio je juče londonski Dejli mejl, ali i još nekoliko dnevnih britanskih listova. 

Sunce krivo za sve?

Životinjski rogovi sačinjeni su od keratina, istog proteina koji sadrže i ljudski nokti i kosa, ali i vuna kod ovaca i perje kod ptica.
Keratin se u obliku značajnih zadebljanja na koži javlja kod starih ljudi, između 60 i 70 godina, svetle puti koji su se dugo i neprestano izlagali jakom suncu. Međutim, izrasline ove veličine, koje ponekad mogu biti i kancerogene, ali su najčešće benigne, dosad nisu viđene.
Britanski list podseća da su najčešći uzroci nastajanja kožnih rogova bradavice, rak kože i slojevi na koži nalik krljuštima koji nastaju od izlaganja jakom suncu.


Najmlađi od njenih šest sinova 60-godišnji Zang Guozeng ispričao je da je sve počelo kada su videli da joj je na jednoj strani čela koža postala veoma gruba, ali tome, kaže, niko nije pridavao poseban značaj. 

- Međutim, kako je vreme prolazilo, a rog rastao, počeli smo da se brinemo. Taj rog sada je dug već šest centimetara. A što je najgore, isti takav, izgleda, počinje da raste i na drugoj strani čela - ispričao je kineskim medijima Zang, čiji najstariji brat ima čak 82 godine.  

Rog koji je ovoj baki izrastao izuzetno podseća na kozji i štampa prenosi da je i po tvrdoći nalik životinjskom.

Ključne reči:

Komentari

Mi smo ranije imali dosta tako starih baba i zvali smo ih baba rogama

cudo