sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Austrija: Nacionalni rat za "mocart kugle"

"KRAFT FUDS" SELI PAKOVANJE SLATKIŠA U ČEŠKU, AUSTRIJSKI SINDIKATI NE DAJU "NACIONALNI IDENTITET"

Austrija: Nacionalni rat za "mocart kugle"

BEČ - Svetski čuvene austrijske čokoladne bombone "mocart kugle" će se i dalje proizvoditi u Salcburgu, ali će se njihovo uvijanje u otmena pakovanja obavljati u češkom mestu Plana u Marijanskih Laznji, što je izazvalo bes Austrijanaca koji sa ponosom čuvaju originalne salcburške poslastice.

- Odluka prehrambene grupe "Kraft fuds" (Foods), vlasnika slavnih čokoladnih kugli, nije sporna samo zbog mogućeg gubitka pedesetak radnih mesta, nego i austrijskog nacionalnog identiteta - saopštili su austrijski sindikati, dižući ekonomsko pitanje na politički nivo.

Austrijski sindikalci planiraju da početkom aprila u Salcburgu organizuju akciju podele letaka na temu "Koliko je austrijskog još ostalo od originalnih mocart kugli", objavljeno je na privrednom sajtu Ihned. cz.

Oko 300 kilometara od mesta proizvodnje ubuduće će se pakovati 100 miliona čokoladnih kuglica, čija je zvanična robna marka "originalne salcburške mocart kugle", naveo je sindikat, koji traži da kompanija odustane od tog plana.

Sindikalci su ukazali da firmi ne smetaju ni dodatni troškovi za transport i negativni ekološki uticaj koji on izaziva. Rukovodstvo firme je o nameri da zatvori odeljenje za pakovanje obavestilo sindikat salcburške fabrike čokolade početkom marta. Pakovanje čokoladnih kugli u Češkoj bi trebalo da počne u junu.