sreda 10. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Astronaut - deficitarno zanimanje u Rusiji

Astronaut - deficitarno zanimanje u Rusiji

PRAG - Rusija se posle prvobitne pomame suočava s neobičnim pomanjkanjem kandidata za posao astronauta, prenosi Slobodna Evropa.
Posle leta Jurija Gagarina, prvog čoveka u svemiru, posao astronauta je u Rusiji bio "posao iz snova" za gotovo sve Ruse, a danas se Rusija suočava sa obrnutim problemom, prenosi Tanjug.

Prema rečima Sergeja Krikaljeva, šefa ruskog Centra za pripremanje astronauta, njihov sektor se svakodnevno suočava s pomanjkanjem "radne snage".
U sektoru se trenutno nalazi oko 40 astronauta među kojima je i jedna žena, ali s obzirom na potrebe ruskih svemirskih misija, ta brojka bi morala znatno da se poveća, prenosi Slobodna Evropa.
Pored nedostatka kadra, ruski svemirski centar u blizini Moskve nužno treba obnoviti jer je i danas na sličnom nivou opremljenosti kao što je bio tokom prvih letova u svemir. I to je jedna od činjenica koja odbija mlade ljude da se prijave za ovaj poziv, upozorio je Krikaljev.

Ruski svemirski program je nekada bio ponos Sovjetskog Saveza, koji je prvi poslao satelit u svemir, a potom i čoveka, dok danas ruski svemirski centar uveliko finansijski zavisi i od novca koji zaradi od svemirskih turista - putnika koje Rusi voze na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Inače, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče u Moskvi da bi novi rusko-američki sporazum o smanjenju nukleranog naoružanja (START) mogao biti potpisan u naredne dve ili tri nedelje.
Američki i ruski pregovarači obnovili su pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja juče u Ženevi. Poslednja runda pregovora završena je prošle sedmice bez rezultata.

Jedan ruski zvaničnik izjavio je prošle sedmice da je glavni kamen spoticanja u pregovorima namera SAD da izgradi antiraketni štit u istočnoj Evropi, prenosi Beta.