ponedeljak 10. januar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hamas zahteva prestanak raketiranja Izraela

Hamas zahteva prestanak raketiranja Izraela

TEL AVIV, GAZA - Islamistički Hamas, koji vlada pojasom Gaze, saopštio je da je započeo razgovore s drugim ekstremističkim ogranizacijama na toj palestinskoj teritoriji kako bi ih ubedio prestanu da raketiraju Izrael, u strahu od nove izraelske ofanzive.
To je znak da se Hamas nada da može sprečiti vojnu operaciju sličnu onoj tronedeljnoj, započetoj krajem 2008. godine, u kojoj je poginulo 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca.

- Počeli smo kontakte s frakcijama o situaciji na terenu. Hamas teži da kontroliše situaciju i apeluje na frakcije da se ponovo posvete nacionalnom dogovoru- preneo je Rojters izjavu zvaničnika Hamasa Ajmana Tahe, misleći na razumevanje za koje Hamas tvrdi da ga je postigao sa ekstremističkim frakcijama pre dve godine da obustave raketnu i minobacačku vatru.

U poslednjih nekoliko nedelja palestinski ekstremisti su pojačali napade duž granice Izraela i pojasa Gaze, dok je izraelska vojska u odmazdi samo u decembru ubila 13 Palestinaca, mahom naoružanih.

Izrael kaže da je Hamas uglavnom zaustavio vatru u poslednje dve godine, ali nedavna eskalacija napada znači da ne čini dovoljno da zaustavi druge organizacije, koj eističu da su njihovi napadi reakcija na izraelske upade u pojas Gaze i na Zapadnu obalu.
Neki lideri Hamasa upozorili su da bi novi rat u Gazi doneo velike žrtve Izraelu, ali su, takođe,

ispoljili spremnost za recipročno primirje kako bi se omogucila obnova kuća i infrastrukture razrušene u prethodnom sukobu.