utorak 9. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ulje curi u tri motora "erbasa 380"

Ulje curi u tri motora "erbasa 380"

SIDNEJ - Ispitivanja su otkrila curenje ulja u tri "Rols-Rojsova" motora na "Erbasovim" avionima tipa A380 australijskog vazduhoplovnog prevoznika "Kvantas", saopštio je generalni direktor kompanije. "Kvantas" je prizemljio svih šest svojih džinovskih aviona A380, najvećih i najnovijih na svetu, posle eksplozije na motoru jedne letelice prošle nedelje na letu za Sidnej. Avion je, sa 466 putnika, prinudno sleteo u Singapur.

Direktor "Kvantasa" Alen Džojs kaže da su stručnjaci pronašli da je ulje procurilo u turbine tri motora u tri različita A380. "Curenje je iznad normalne dopuštenosti", rekao je Džojs novinarima. "Reč je novim motorima na novim avionima. Motori ne rade u okvirima koji se očekuju". Zbog toga će, rekao je on, svi avioni A380 biti prizemljeni još najmanje 72 sata. "Želimo da budemo sigurni da imamo 100 odsto bezbedni rad motora". Svi oštećeni motori su skinuti sa aviona i biće zamenjeni rezervnim.

Nemačka "Lufthanza" i "Singapur erlajns", druga dva avioprevoznika čiji A380 imaju motore "rols-rojs trent 900", takođe su na kratko prizemljili svoje avione prošle sedmice ali su nastavili da ih koriste posle provere.