Glas Javnosti

Naučnici otkrili jednostavan način za brže trčanje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Brzina trčanja bila je poboljšana za 1,5 odsto.

Sportisti uvek traže način da poboljšaju performanse, a prema novoj studiji istraživača Konkordije objavljenoj u časopisu „Phyisical Activity and Nutrition“, odgovor možda leži u brusnicama.

Istraživači su otkrili da je uzimanje dodatka brusnice tokom 28 uzastopnih dana dovelo do primetnih poboljšanja performansi i umora mišića nakon 1.500 metara.


Stope reoksigenacije su bile brže, a brzina trčanja je bila poboljšana za 1,5 odsto.

Istraživači su angažovali 14 elitnih trkača iz Konkordijinog univerzitetskog atletskog tima i dva trkačka kluba iz Montreala, koji su izvodili najmanje pet sati treninga otpora nedeljno.

Dobili su jednu veliku dozu ekstrakta brusnice dva sata pre trke. Od sportista je zatim zatraženo da konzumiraju malu dozu ekstrakta brusnice svaki dan tokom 28 dana, nakon čega su ponovili trku treći put.

Pored vremena trčanja, istraživači su izmerili laktat u krvi posle vežbanja, indikator potencijalnog zamora mišića i nedostatka kiseonika.

Takođe su spojili trkače na prenosivi uređaj za infracrvenu spektroskopiju za merenje nivoa oksigenacije mišića pre, tokom i posle trčanja.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da je 28 dana konzumiranja ekstrakta brusnice pokazalo trend ka povećanju brzine na 1.500 metara, ali ne i na 400 metara.

Međutim, primetili su da je akumulacija laktata smanjena nakon 400 metara, ali ne i nakon 1.500 metara u poređenju sa početnom linijom.


Podaci su takođe pokazali da ekstrakt brusnice poboljšava klirens laktata i podstiče sporiju deoksigenaciju mišića.

Dobra vest je da je sve prirodno

Brusnice su izuzetno bogate polifenolima, prirodnim jedinjenjem sa antioksidativnim svojstvima. Ove karakteristike pomažu u zaštiti tela od štetnih efekata molekula slobodnih radikala proizvedenih napornim vežbanjem.

One poboljšavaju performanse, a nisu anabolički steroid.

Sportisti mogu da postignu ovo značajno poboljšanje performansi jednostavnim konzumiranjem veće količine brusnica.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR