utorak 8. novembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Poplave u Bangkoku stigle do metroa

Poplave u Bangkoku stigle do metroa

BANGKOK - Velike poplave na Tajlandu, koje traju tri meseca i koje su, prema poslednjim procenama odnele više od 500 žrtava, počele su da u glavnom gradu Bangkoku ugrožavaju i podzemnu železnicu, deo industrijske zone i krizni štab za odbranu od poplava.

Evakuacija je preporučena u 11 od 50 opština u Bangkoku, uključujući po turizmu poznati Čatučak, a delimična evakuacija je na snazi u još sedam opština. Pošto te mere nisu obavezujuće, većina stanovnika je ostala da brani svoje domove, firme i radnje.

U Čatučaku se, osim velikog javnog parka i pijace, nalazi i sedište Ministarstva energetike, sada okruženog vodom, kao i sedište kriznog štaba za odbranu od poplava, koji je tu premešten prošle sedmice sa aerodroma Dom Muang nakon što se on našao pod vodom.

Na udaru poplave u Čatučaku se našla najsevernija stanica nadzemne gradske železnice, a ugrožene su i tri stanice gradskog metroa. Obe železničke mreže za sada rade, dok su neki izlazi zabarikadirani i zatvoreni. Voda, koja napreduje na jug ka centru grada, približava se i jednoj od ključnih autobuskih stanica za međumesni saobraćaj.

Poplave se sele ka Bangkoku iz severnih i centralnih krajeva zemlje, koji se lagano prazne od vode i gde život lagano počinje da se obnavlja, a prema rečima tajlandske premijerke Jingluk Šinavatre, obnova zemlje, na osnovu plana koji će se sutra naći pred vladom, koštaće 100 milijardi bahta, odnosno 3,3 milijarde dolara. Neke oblasti severno od glavnog grada bile su poplavljene više od mesec dana.

U Bangkoku živi oko devet miliona ljudi.