sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Uhapšen bivši direktor Hrvatskih šuma

Uhapšen bivši direktor Hrvatskih šuma

ZAGREB - Hrvatska policija uhapsila je člana uprave Hrvatskih šuma i bivšeg direktora tog javnog preduzeća Darka Beuka zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i ovlašćenja, javili su hrvatski mediji.

Ne navodeći ime uhapšenog, već samo godinu rođenja (1957) policija je saopštila da je uhapsila bivšeg predsednika jednog javnog preduzeća zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i ovlašćenja. On je uhapšen na osnovu naloga Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), a zbog sumnje u nepravilnosti u poslovanju trgovačkih društava u državnom vlasništvu s jednom marketinškom firmom, saopštila je policija.

Hrvatski mediji prenose da je Beuk osumnjičen da je kao predsednik uprave Hrvatskih šuma, a na podsticaj Nevenke Jurak, vlasnice privatne agencije za tržišno komuniciranje "Fimi medija", i zaposlene u toj firmi Anite Lončar Pepeš, zloupotrebio položaj i ovlašćenja.
USKOK i Državno tužilaštvo istražuju Hrvatske šume od kraja prošle godine. Sporno je poslovanje te firme 2005. i 2006. godine kada je direktor bio Beuka, inače član vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, prenose mediji. USKOK takođe istražuje i "Fimi mediju", čija je vlasnica uhapšena u avgustu zbog sumnje u nezakonito poslovanju s više društava u državnom vlasništvu.
Ona je osumnjičena za nezakonito poslovanje s više državnih firmi i naplaćivanje fiktivnih računa za nepostojeće usluge, čime je s jednom saradnicom stekla nezakonitu imovinsku korist u vrednosti od oko 16,5 miliona kuna.

Beuka je navodno još početkom godine ispitan u sklopu predistrage o "Fimi mediji". Hrvatski mediji su ranije pisali da je navodno bivši premijer Ivo Sanader na jednom tajnom sastanku preporučio direktorima 20 javnih preduzeća da sklapaju poslove s firmom "Fimi medija", što je on demantovao.