sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Papandreu smenio četiri ministra

Papandreu smenio četiri ministra

ATINA - Premijer Jorgos Papandreu smenio je četiri ministra radi što efikasnijeg sprovođenja reformi u zemlji, kao i kadrovskih promena u PASOK-u uoči predstojećih lokalnih izbora. Papandreu je smenio ministre privrede, rada, zdravlja i poljoprivrede, članove vlade koji su dosad radili na reformama privrede i društva u dosad nezapamćenoj ekonomskoj krizi koja je pogodila zemlju.

Interesantno je da je ostao ministar finansija Jorgos Papakonstantinu, što znači da će Grčka i dalje nastaviti politiku rigorozne štednje, prenele su agencije. Novi članovi vlade će odmah preuzeti dužnosti - ministarstvo privrede vodiće Mihalis Krisohoidis, ministarstvo rada Luka Kaceli, zdravlja Andreas Loverdos, a poljoprivrede Kostas Skandalidis.

Prema prvim procenama analitičara, ove promene u vladi su diktirane, pre svega, pripremama PASOK-a za predstojeće lokalne izbore, u novembru. To će biti prvi veliki test za vladu Jorgosa Papandreua, koja je od prvih dana morala da zavodi mere štednje, što je izazvalo talas protesta radnika i službenika.

Grčka će morati i dalje da vodi restriktivnu politiku jer je to preduslov za dobijanje zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i evropskih finansijskih institucija u iznosu od 110 milijardi evra u sledeće tri godine. I pored nepopularnih mera, PASOK-ova vlada i dalje uživa većinsku podršku u odnosu na opoziciju, istina manju nego pre godinu dana kada je pobedila na izborima. Prema najnovijoj anketi, popularnost vladajućeg socijalističkog PASOK-a je opala, ali to je, i pored toga, prva partija u zemlji za koju se sada izjašnjava 27 odsto građana. Na drugom mestu je konzervativna Nova demokratija sa 20 procenata, na trećem Komunistička partija Grčke sa 5,5 odsto, dok su preostali glasovi podeljeni među manjim strankama.

Lidera PASOK-a Jorgosa Papandreua bi više od 37 odsto građana ponovo biralo za premijera, a 21,5 odsto na tom mestu želi da vidi predsednika konzervativne Nove demokratije Andonisa Samarasa.