sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Lukšić umesto Mila Đukanovića?

Lukšić umesto Mila Đukanovića?

PODGORICA - Članovi najužeg rukovodstva vladajuće Demokratske partije socijalista vrlo su blizu dogovora da novi crnogorski premijer bude Igor Lukšić, pišu podgoričke Vijesti. Pozivajući se na nezvanična saznanja, list navodi da su potpredsednici DPS Svetozar Marović i Filip Vujanović, koji su pre četiri godine sprečili predsednika stranke Mila Đukanovića da imenuje Lukšića za premijera, sada spremni da podrže takvo kadrovsko rešenje nakon Đukanovićevog odlaska.

Zauzvrat, kako se navodi, Đukanović će odustati od namere da insistira na Marovićevom povlačenju iz politike zajedno sa njim. Marović i Vujanović imaće mogućnost da se na predstojećem partijskom kongresu bore da naslede Đukanovića na mestu predsednika stranke.

Konačan dogovor u najužem vrhu DPS o Đukanovićem nasledniku i dinamici promena u Vladi Crne Gore i DPS trebalo bi da bude postignut tokom ove sedmice kada će se sastati Đukanović i trojica potpredsednika te stranke - Vujanović, Marović i Željko Šturanović.

Sličnu informaciju prošle sedmice objavio je podgorički dnevnik Dan, ali ju je portparol DPS Rajko Kovačević odmah demantovao. Crnogorski mediji nedeljama spekulišu o odlasku Đukanovića sa svih funkcija i dok neki kažu da će se to dogoditi do leta naredne godine, za kada je planirano održavanje redovnog kongresa DPS, drugi tvrde da će se to dogoditi već ove jeseni. Đukanović je jedini evropski lider koji se na visokim državnim funkcijama nalazi gotovo dve decenije.