sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kontroverznom nemačkom bankaru Zaracinu prete smrću

Kontroverznom nemačkom bankaru Zaracinu prete smrću

BERLIN - Kontroverzni socijaldemokrata i bankar Tilo Zaracin, poznat po provokativnim i uvredljivim izjavama o strancima, nalazi se zbog internet pretnji smrću pod zaštitom naoružanih policijskih službenika, javljaju nemački mediji.

''Zaracin je objektivno ugrožen i tako će ostati još dugo pošto će se pretnje pre povećavati, nego smanjivati'', rekao je predsednik sindikata nemačke policije Rajner Vent tabloidu Bild. Zaracin je posle objavljivanja svoje knjige u kojoj govori o muslimanskim migrantima nespremnim za integraciju, inteligenciji, genetici, deformitetima naroda, delinkvenciji i nezaposlenosti stranaca.... podelio nemačku javnost, izazvao burne emocije, ali i dobio, sudeći prema anketama, veliku podršku Nemaca. Mediji prenose da je jedan mladić na ulici Zaracinu poluglasno doviknuo: ''Zaracinu, nacistička svinjo''. Takođe pišu da su iz sigurnosnih razloga otkazani skupovi na kojima je on trebalo da bude gost, ali i iz ubeđenja, poput skupa u Potsdamu. ''Zaracin nama ne odgovara'', prenosi Bild obrazloženje iz Potsdama.

Inače, nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer založio se za uvođenje islamske veronauke u škole i kritikovao Zaracina. - Želimo da se imami obrazuju u Nemačkoj i da na nemačkom jeziku propagiraju - rekao je De Mazijer nemačkim medijima, naglasivši da je reč o tome da se nastava islamske veronauke ''ne održava više u dvorištu džamija, već u našim školama''.

Uvođenje islamske veronauke u nemačke škole u cilju bolje integracije oko 3,3 miliona muslimana, od kojih je skoro 2,7 miliona turskog porekla, tema je o kojoj se u Nemačkoj već duže govori, a to je pre dve godine bila tema islamske konferencije, održane u nemačkoj vladi.

Kada je reč o Zaracinu, za njega bi svaki peti Nemac glasao ukoliko bi ovaj socijaldemokrata i savezni bankar osnovao svoju partiju, pokazala je anketa istraživanja javnog mnjenja Emnid. ''Za njih je Zaracin neko ko je konačno izgovorio ono što mnogi misle'', prokomentarisao je rezultate ankete šef ''Emnida'' Klaus-Peter Šepner. Zaracin se već nalazi pod istragom zbog raspirivanja rasne mržnje. Njega je, naime, tužila grupa Turaka zbog izjave o ''glupim strancima''.

Zaracin je rekao nedavno da lošiji obrazovni nivo velikog broja stranaca deluje negativno na Nemačku. ''Prirodnim načinom ćemo postati u proseku gluplji'', rekao je, kako se tereti, Zaracin, koji javno govori o tome da jedan veliki deo Turaka i Arapa u Berlinu nemaju nikakvu produktivnu funkciju, osim što trguju voćem i povrćem i da rešenje problema može samo glasiti - nema više ulaska.