sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Izraelsko-palestinski mir koštaće 50 milijardi dolara

Izraelsko-palestinski mir koštaće 50 milijardi dolara

TEL AVIV, KAIRO - Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul-Gejt izjavio je da će budući mirovni sporazum između Izraela i Palestinske uprave koštati svet između 40 i 50 milijardi dolara, preneli su izraelski mediji. Abul-Gejt je naveo će ta suma obezbediti da palestinska država bude održiva i omogućiti da se Palestincima daju kompenzacije za zemlju, između ostalog. "Izraelsko-palestinski mirovni sporazum je, pre svega, u najboljem interesu obe strane, ali je to i prioritet regiona", rekao je šef egipatske diplomatije. On nije obelodanio odakle mu informacija o ceni mira, niti je rekao ko bi obezbedio fondove.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je još pre obnove pregovora procenio da će mir koštati više, blizu 70 milijardi dolara, što je takođe malo više od procena cene mira kada je on 2000. godine, kao tadašnji izraelski premijer, pregovarao sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom u Kemp Dejvidu.

Poznavaoci prilika veruju da bi SAD obezbedile deo novca, a ostatak ostali deo sveta koji je zainteresovan za mir. Ako sporazum uključi i Gazu, kojom vlada islamistički Hamas, mir će biti još skuplji, ali svakako jeftiniji od novog rata.

Egipatski ministar je u odvojenom intervjuu u ponedeljak za televiziju Al Arabija istakao da zahtev Izraela da bude zvanično priznat kao jevrejska država izaziva brigu u arapskim zemljama. "Arapi čine 20 odsto stanovništva Izraela. Šta će se desiti kada ih bude 30 procenata za 25 godina", upitao je Abul-Gejt.

Izrael ima 7.645.500 stanovnika, od toga 1.559.100 Arapa, a Jevreja 5.770.900, objavljeno je u ponedeljak, uoči početka jevrejske Nove godine Roš hašana 5771. koja se slavi ove nedelje. Abul-Gejt je izraelski zahtev izjednačio sa odlukom Irana da se zove Islamska Republika Iran. "Izrael želi sebe da zove jevrejskom ili hebrejskom državom. To je zabrinjavajuće", ocenio je Abul-Gejt.

On je upozorio na prvi test obnovljenih pregovora, 26. septembar, kada ističe moratorijum na izgradnju novih kuća u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. To osetljivo pitanje moglo bi dovesti do kraja pregovora, kazao je egipatski ministar, jer će ih Palestinci zaustaviti ako se moratorijum ne produži. Palestinski predsednik Mahmud Abas je izjavio da je zatražio pomoć SAD da se reši taj problem, navodeći da je od SAD "zatražio da intervenišu po pitanju naselja". SAD su ionako obećale aktivnu ulogu u pregovorima, sponzorišući povratak za pregovarački sto 2. septembra u Vašingtonu, posle dve godine zastoja.