sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Indonežanski vulkan izbacuje pepeo 5.000 metara u atmosferu

Indonežanski vulkan izbacuje pepeo 5.000 metara u atmosferu

TANAH KARO - Indonežanski vulkan Maunt Sinabung, koji je proradio posle 400 godina mirovanja, izbacio je pepeo 5.000 metara u atmosferu, što je najveća erupcija otkad je vulkan postao aktivan prošle nedelje.

Prvi put se vulkan na severu ostrva Sumatra "oglasio" 29. avgusta, od kada oko 24.500 meštana sa obronaka te planine žive u izbegličkim kampovima, mada do sada nije bilo žrtava, prenela je agencija Rojters. Rojtersov fotograf sa lica mesta rekao je da se zemlja tresla oko tri minuta u toku erupcije, a da se aktivnost vulkana osećala u krugu od oko osam kilometara.

Jaka kiša, pomešana s pepelom, formirala je mutne padavine, koje su prekrila okolne zgrade i drveće, u debljini jednog centimetra. Naučnici strahuju da bi ova aktivnost vulkana na severu Indonezije mogla da najavi snažnu erupciju do koje bi došlo kroz nekoliko nedelja ili meseci, a moguće je da se vulkan smiri i ostane u mirovanju nekoliko sledećih vekova, naveo je AP.

U Indoneziji ima 129 aktivnih vulkana. Ta zemlja se nalazi na takozvanom pacifičkom vatrenom pojasu u kome je se beleži intenzivna seizmička aktivnost.