sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > HRT gasi dopisništvo u Beogradu

HRT gasi dopisništvo u Beogradu

ZAGREB - Hrvatska radio-televizija (HRT) od 1. novembra privremeno gasi dopisništvo u Beogradu i to isključivo iz poslovno-finansijskih razloga, potvrdio je portparol HRT Danko Družijanić. Prema njegovim rečima, HRT je ove jeseni ugasio dopisništva u Londonu i Ljubljani, a još početkom godine i dopisništvo u Parizu.

"Nikakvih programskih ili uredničkih razloga za zatvaranje ovih dopisništava nije bilo, već je reč isključivo o poslovno-finansijskim razlozima", rekao je Družijanić, navodeći da su finansijski gubici HRT samo u prošloj godini iznosili oko 14 miliona evra. On je objasnio da je procenjeno da će, uz manje troškove, novinarske ekipe iz dopisništva u Osijeku moći da pokriju isti broj događaja u Beogradu, odnosno iz Zagreba u Ljubljani.

Procena HRT-a je da će se u 2011. gašenjem ovih dopisništava uštedeti oko 250.000 evra, rekao je Družijanić. Prema njegovim rečima, ostavljena je mogućnost da neka dopisništva budu ponovo formirana kada finansijsko poslovanje javnog servisa bude stabilno.
On je naveo da će ovim ukidanjem televiziji ostati samo dopisništva u Briselu, Njujorku i Bosni i Hercegovini (u Sarajevu u Mostaru), dodavši da nisu u planu nova ukidanja.

Upitan o kritikama zbog ukidanja nekih dopisništava, a zadržavanja čak tri dopisnika u BiH, Družijanić je odgovorio da iz te zemlje stiže najviše priloga, kao i da su dopisnici iz te države tamo trajno nastanjeni. Jedan od razloga je i taj što u BiH živi puno hrvatskih državljana, objasnio je on.