sreda 8. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Barozo: Evropa odolela krizi

Predsednik Evropske komisije održao prvi govor o stanju EU i konstatovao da je najgore prošlo

Barozo: Evropa odolela krizi

STRAZBUR - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo održao je u Strazburu prvi govor o stanju Unije, kako je propisano Lisabonskim ugovorom koji je stupio na snagu prošle godine. U obraćanju evropskim parlamentarcima, Barozo je predstavio plan Komisije za narednih 12 meseci, ističući da Evropska unija (EU) treba da "ubrza" reforme, javili su evropski mediji.

Navodeći da su sve članice EU "u istom čamcu" i da mogu da "plivaju zajedno" ili da "potonu, svaka za sebe", bivši portugalski premijer je rekao i da je Evropa suočena sa "trenutkom istine". Barozo je u 30-minutnom obraćanju parlamentarcima govorio o spoljnopolitičkim temama i predstavio moguće nacrte zakona koje Evropska komisija namerava da stavi na sto u mesecima koji dolaze.

Poslanici su najviše pozdravili njegove izjave u vezi sa pitanjem imigracije i prava žena u drugim zemljama. "Fundamentalna dimenzija EU jeste izgradnja jednog prostora slobode, bezbednosti i pravde", rekao je Barozo. "Legalni migranti će u Evropi pronaći mesto na kojem se ljudske vrednosti poštuju i štite", poručio je predsednik Evropske komisije. On je, međutim, dodao da će EU stati na put eksploataciji ilegalnih imigranata u Evropi i na granicama Evrope.
"Svako u Evropi mora da poštuje zakon i vlade moraju da poštuju ljudska prava, uključujući prava manjina. Rasizmu i ksenofobiji nema mesta u Evropi", rekao je Barozo, apelujući da ne treba buditi "duhove iz evropske prošlosti". Barozo je rekao je da je "šokiran" zbog osude Iranke Sakineh Mohamadi Aštijani na smrt kamenovanjem zbog preljube, navodeći da je takva presuda "neopisivo varvarska". "Moramo osuditi takve postupke koje ne opravdava nijedan moralni ni verski kodeks", istakao je predsednik Evropske komisije.

On je govorio i o izazovima EU, uključujući obezbeđivanje radnih mesta i rasta, navodeći da će Komisija narednog meseca predložiti kako da se "produbi" jedinstveno tržište. Kako je rekao, tokom naredne godine Evropska komisija bi trebalo da sastavi akcioni plan koji bi se odnosio za energetiku i infrastrukturne projekte. Govoreći o budžetu EU za period posle 2013, Barozo se založio za stvaranje "novih izvora finansiranja velikih evropskih infrastrukturnih projekata".

- Evropa je odolela najgorem - rekao je Barozo povodom ekonomske situacije, ali je istakao da "posao nije završen i da reforme treba ubrzati". Barozo je rekao da je EU prevazišla krizu, ali je izrazio zabrinutost zbog još visokog nivoa nezaposlenosti. "EU neće postići svoje ciljeve bez zemalja članica, a zemlje članice neće postići svoje ciljeve u svetu bez EU", izjavio je predsednik Evropske komisije.

Evropski parlament je saopštio da se odustalo od namere da se poslanicima odbiju dnevnice ako ne prisustvuju sednici i Barozovom govoru o stanju Unije. "Ovog puta se neće proveravati prisustvo" poslanika, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.