petak 8. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Četvoro povređenih u trci s bikovima u Pamploni

Četvoro povređenih u trci s bikovima u Pamploni

MADRID - Više stotina ljudi i desetak bikova trčalo je i juče ulicama Pamplone u prvoj trci bikova u okviru španskog praznika San Fermin, a na početku trke povređene su četiri osobe.

Trkači, uglavnom obučeni u belo sa crvenim maramicama, trčali su sa bikovima po ulicama tog grada na severu Španije trudeći se da ostanu nepovređeni. Četiri trkača, tri Španca i jedan Panamac, pretrpeli su lakše povrede i pomoć im je ukazana u bolnici, prenosi AFP.

Trka je bila duga 848,6 metara i pretrčana je za dva minuta i 30 sekundi, izjavio je portparol organizatora ovog festivala koji traje do 14. jula.

Trka bikova može privući od 2.000 do 3.500 trkača koji se trude da im priđu što bliže, a da ne budu povređeni. Ova trka je postala poznata širom sveta po romanu Ernesta Hemingveja iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa".

Pamplona očekuje više od milion posetilaca koji svake godine popiju velike količine piva, vina i sangrije, a svake godine biva povređeno između 200 i 300 ljudi. Većina se povredi pri padu, međutim, neke trkače bikovi ubodu rogovima ili ih samo odbace.