ponedeljak 8. april 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > CG čeka konačne rezultate i predsednika

CG čeka konačne rezultate i predsednika

PODGORICA - Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je da će se tokom dana oglasiti, povodom juče završenih predsedničkih izbora u toj državi, čime će se otkloniti dilema ko je pobedio - Filip Vujanović ili Miodrag Lekić.

I Vujanović i Lekić proglasili su sinoć pobedu na izborima za šefa države, a DIK je, prema zakonu, dužan da u roku od najviše 36 sati nakon zatvaranja birališta "izađe u javnost" s preliminarnim rezultatima glasanja.

To znači DIK najkasnije do utorka u 8 sati mora da saopšti privremene rezultate izbora, a očekuje se da u "javnost izađe" tek kada obradi čitavo biračko telo.

Vujanović, koji je predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države, kazao je da je njegova pobeda na izborima za predsednika Crne Gore čista, ali je pozvao svoje pristalice da pre slavlja sačekaju konačne rezultate koje će saopstiti DIK.

"Ovo je pobeda koju smo objavili kada smo se uverili u pregled zapisnika sa svih biračkih mesta. Naša pobeda je čista. Ali, suočeni da se pobeda ne priznaje, pozivamo sve građane Crne Gore da sačekamo i vidimo da će ono što smo mi objavili utvrditi i Državna izborna komisija", naveo je on.

Vujanović je ranije kazao da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7. Lekić je, međutim, saopštio da je on osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,9 odsto.

Lekić je takođe pozvao svoje pristalice da sačekaju sa slavljem, dok DIK zvanično ne saopštiti rezultate izbora.
On je kazao da Vujanovićevo proglašenje izborne pobede predstavlja državni udar.

"Poručujem im da krađu nećemo priznati. Pozivam građane da ne nasedaju na provokacije DPS-a" , istakao je Lekić.
Lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je Vujanoviću pobedu na izborima za šefa države, dodajući da očekuje da će taj trijumf potvrditi i DIK.

"Ovo je velika pobeda, posebno imajući u vidu kontekst u kome smo je izvojevali. Ovo je pobeda u kojoj smo ispred sebe imalu udruženu opoziciju, nepovoljan socijalno-ekonomski ambijent i žestoku opstrukciju iz redova našeg tradicionalnog koalicionog partnera Socijaldemokratske partije, koji je aktivno učcestvovao u kampanji protiv našeg kandidata. Pobediti u takvim okolnostima zaista je podvig" , kazao je Đukanović.

On je odao priznaje Lekiću na ostvarenom rezultatu, koji je okarakterisao respektabilnim i za poštovanje.
Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je oko 64 odsto upisanih birača.

Nedeljnii predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.
Građani Crne Gore glasali su na 1.169 biračka mesta, a birališta su bila otvorena od sedam do 20 sati.
Pravo glasa na izborima imalo je 511.405 građana Crne Gore.
Izborni proces pratile su posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.