petak 8. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Radioaktivna kiša pala na Koreje

Radioaktivna kiša pala na Koreje

SEUL - Na desetine škola u Južnoj Koreji otkazale su nastavu, a Severokorejcima je preporučeno da ostanu u zatvorenom prostoru zbog straha da kiše donose radioaktivni materijal iz oštećene japanske nuklearne centrale "Fukušima-Daići".

Više od 130 osnovnih škola i obdaništa u provinciji Gjongi, oko glavnog grada Južne Koreje, Seula, otkazalo je nastavu ili skratilo časove nakon što je počela da pada kiša. Provincijska kancelarija za obrazovanje obavestila je u sredu škole da obustave ili skrate časove "zbog sve veće uznemirenosti među đacima i roditeljima oko kontradiktornih tvrdnji o bezbednosti zbog radioaktivne kiše".

Školama u udaljenim predelima, gde đaci moraju duže da pešače do škole, posebno je preporučeno da obustave nastavu. Onim školama koje budu radile rečeno je da ne izvode nastavu van učionica.

Zabrinutost u Južnoj Koreji, najbližoj zemlji Japanu, povećana je nakon što je meteorološka agencija u ponedeljak najavila da radioaktivni materijal iz oštećene nuklearke "Fukušima" može biti prenet na poluostrvo jugoistočnim vetrovima. Kancelarija južnokorejskog premijera je saopštila da je količina radioaktivnog materijala suviše mala da bi predstavljala opasnost i pozvala obrazovne vlasti da se uzdrže od "izazivanja nervoze kod roditelja".

Međutim, broj poruka zabrinutih roditelja na sajtu kancelarije za obrazovanje u Seulu je naglo uvećan, pošto je ona odbila da skrati časove i pozvala na mir. "Molim vas naredite obustavu nastave. Do smrti sam zabrinuta zbog mog deteta i ne mogu da spavam", piše u jednoj poruci. Obrazovne vlasti u severnoj Čungčeong provinciji odložili su sve fudbalske, bezbol i druge sportske događaje.

Severna Koreja je putem televizije pozvala stanovništvo da se skloni od kiše, a ako pokisnu da se dobro istuširaju. U programu u sredu veče državna televizija je preporučila ljudima da se snabdeju kišobranima, kabanicama i čizmama za kišne dane, prenela je agencija Jonhap.