petak 8. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pobunjenici optužuju Gadafija da napada naftovod

Pobunjenici optužuju Gadafija da napada naftovod

TRIPOLI - Naftni zvaničnik sa istoka Libije, Abdeldžalil Majuf, izjavio je da su snage lojalne Muameru Gadafiju napale glavno naftno nalazište Sarir, na jugoistoku Libije, demantujući na taj način saopštenje libijske vlade da su ga bombardovali Britanci.

Klintonova: Gadafi zna šta mu je činiti
Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da libijski lider
Muamer Gadafi mora da naredi prekid vatre, povuče snage iz gradova koje
je zauzeo, prepusti vlast i napusti zemlju. Na pitanje o pismu koje je
libijski lider uputio američkom predsedniku, Klintonova je novinarima
odgovorila da Gadafi zna šta treba da učini.
SAD su odbacile Gadafijev apel da američki predsednik Barak Obama
obustavi rat, ponavljajući da mora da podnese ostavku i ode u
izgnanstvo.
Gadafi je pozvao Obamu da zaustavi "nepravedni rat protiv malog naroda
zemlje u razvoju". On je napisao da je njegova zemlja operacijama NATO
povređena više moralno nego fizički, istakavši da demokratsko društvo ne
može biti izgrađeno raketama i avionima. Libijski lider je ponovio da
je uveren da su njegovi neprijatelji pripadnici terorističke
organizacije Al Kaida.
Američki zvaničnik je potvrdio da SAD misle da je pismo, napisano na tri
strane, autentično. Gadafi se u pismu Obami obratio kao "našem sinu" i
izrazio nadu da će pobediti na izborima 2012. godine.

Na pitanje šta misli o tvrdnji Tripolija, Majuf je rekao Rojtersu: "To nije istina". Nije bilo vazdušnog napada, već su Gadafijeve snage napale tu oblast."

Zamenik šefa libijske diplomatije Haled Kaim rekao je novinarima da su "britanski ratni avioni izveli vazdušni napad na naftno nalazište Sarir, u kojem su poginula trojica stražara, dok je jedan zaposleni povređen". Kaim je dodao da je u napadu uništen naftovod koji vodi do libijske luke Hariga i naglasio da "je ovakva agresija protiv međunarodnog prava i da nije u skladu sa rezolucijom UN".

NATO je optužio Gadafijeve snage za napad na glavno naftno nalazište Sarir, na jugoistoku Libije, demantujući da je Alijansa izvela vazdušne udare u ovoj oblasti. "Znamo da su Gadafijeve snage napadale ovu oblast poslednjih dana, što je izazvalo najmanje jedan požar u naftnom postrojenju severno od Sarira", rekao je komandant operacija NATO u Libiji general Šarl Bušar. "Pokušaj da se za ovaj napad okrivi NATO jasno pokazuje koliko je ovaj režim beznadežan", kazao je Bušar.

Dva pobunjenika su poginula, a na desetine ih je povređeno u NATO bombardovanju naftne luke Brega, javili su bolnički izvori i pobunjenici. Borbe za Bregu vode se već nedelju dana.

Moskovski list Komsomolskaja pravda piše da plaćenici iz Belorusije ratuju u Libiji na strani Gadafija i dodaje, pozivajući se na savetnika beloruske ambasade u Tripoliju, da je kontigent beloruskih vojnika do početka vojnih dejstava činio 500 ljudi, a da je deo njih bio evakuisan iz Libije avionima u Minsk.

Inače, bivši libijski ministar za energetiku Omar Fati bin Šatvan pobegao je iz libijskog grada Misrate na Maltu, saopštio je malteški MIP.