petak 8. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Motikom prekinula internet vezu između država

Motikom prekinula internet vezu između država

TBILISI - Gruzijska policija je uhapsila 75-godišnju ženu koja je kopajući zemlju presekla internet vezu između Gruzije i susedne Jermenije, saopštilo je gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Penzionerka je kopala u potrazi za metalnim otpacima kada je presekla optički kabl koji vodi od Gruzije do Jermenije, tako da su cela Jermenija i veliki deo Gruzije nekoliko sati 28. marta ostali bez internet veze, javlja AFP. "Ona je pronašla kabl dok je sakupljala metalne otpatke i presekla ga znajući da je to krađa", rekao je portparol gruzijskog MUP Zura Gvenetadže.

Žena uhapšena u selu Ksani, severno od Tbilisija, optužena je za nanošenje štete imovini i mogla bi da
bude osuđena do tri godine zatvora, a zakon predviđa i novčanu kaznu ili društveno koristan rad između 100 i 180 sati.

Čim je uhapšena, "baka" je priznala da je kriva. "S obzirom na njene godine, ona je puštena na slobodu dok se istraga ne završi i ne počne suđenje", rekao je Gvenetadže.

To nije prvi slučaj "seče" internet kablova - 2009. godine jedan sakupljač otpadaka oštetio je optički kabl i, nakratko, bila je prekinuta internet veza u Gruziji. Kompanija u čijem vlasništvu je presečeni kabl "Gruzijski telekom" saopštila je da je šteta velika i da je 90 odsto korisnika u Jermeniji ostalo bez pristupa internetu skoro 12 sati. Šef marketinga u kompaniji kaže da mu nije jasno kako je žena mogla da preseče kabl pošto je veoma dobro zaštićen.