petak 8. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gbagboa ne mogu da isteraju iz bunkera

Gbagboa ne mogu da isteraju iz bunkera

ABIDŽAN - Ni posle celodnevnih borbi i vazdušnih udara po predsedničkoj rezidenciji, snage novog međunarodno priznatog šefa države Alasane Uatara nisu uspele da isteraju iz bunkera bivšeg predsednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa koji ne želi da se odrekne vlasti.

Posle neuspelih pokušaja da se Gbagbo, prvo pregovorima, a onda vojnom silom, izbaci iz dobro branjenog bunkera, trupe lojalne Uatari su se utvrdile oko kompleksa rezidencije i drže bunker pod opsadom.

Tek poneka eksplozija prekidala je mirnu noć u Abidžanu čiji su stanovnici lišeni osnovnih uslova za život jer su ostali bez vode, hrane, struje.

Trupe okupljene oko Uatare planiraju da se pregrupišu i ponovo napadnu predsednički kompleks koji je sav u ruševinama i rupama od prethodnih bombardovanja. Francuski helikopteri su, navode agencije, uništili depo sa oružjem u palati. Gbagboove snage, ali i naoružane bande haraju ulicama i pljačkaju kuće.

Francuski vojnici su helikopterima spasli ambasadora Japana u Obali Slonovače, čiju su rezidenciju napali "plaćenici". On je evakuisan iz sigurne sobe u ambasadi gde se zatvorio sa saradnicima i sada je na bezbednom mestu. Mnogi strani novinari i diplomate iz Izraela i Indije zatražili su od SAD da im pomognu da pobegnu iz opkoljenog dela Abidžana.

Gbagbo je vladao Obalom Slonovače od 2000. godine i krivi Pariz zbog podrške severu zemlje u građanskom ratu 2002-2003. Pobunjenici iz tog perioda čine danas glavninu Uatarinih snaga.