petak 8. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Azot čuva "Fukušimu"

Azot čuva "Fukušimu"

TOKIO - Inženjeri oštećene nuklearne elektrane "Fukušima - Daići" punili su kontejner reaktora 1 azotom, u pokušaju da spreče moguću novu eksploziju i još veću nuklearnu katastrofu.

Neplaćeni odmor
Japanski avioprevoznik "Džepen erlajnz" pozvao je zaposlene da uzmu
neplaćeni odmor u maju i junu zbog pada potražnje u vazdušnom saobraćaju
posle prošlomesečnog katastrofalnog zemljotresa. Kompanija kaže da je
ponuda dobrovoljnog odsustva s posla otvorena za svih 12.000 zaposlenih.

Klintonova u poseti sredinom aprila
Američka državna sekretarka Hilari Klinton posetiće Japan sredinom
aprila. Klintonova će se sastati s japanskim najvišim zvaničnicima i tom
prilikom potvrdiće podršku Vašingtona naporima Japana da spreči
nuklearnu katastrofu. Klintonova će posetiti Japan nakon sastanka
ministara spoljnih poslova NATO u Berlinu 14. i 15. aprila.

"Neophodno je ubaciti azot u kontejner i otkloniti mogućnost nove eksplozije", kazao je jedan od zvaničnika kompanije "Tepko". Proces upumpavanja 6.000 kubika azota u prostor gde je smešten reaktor 1 trebalo bi da traje oko šest dana, preneo je AFP. Prethodno je u oštećenoj nuklearki nastala eksplozija na reaktoru 1 i reaktoru 3, što je izazvalo povećano emitovanje radijacije. Inženjeri, međutim, smatraju da je mogućnost da se tako nešto ponovi "izuzetno mala".

"Tepko" planira da sličnu operaciju upumpavanja azota započne i na reaktorima 2 i 3. Azot bi trebalo da potisne kiseonik, koji bi u kombinaciji sa vodonikom mogao da izazove snažnu eksploziju.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih u zemljotresu i cunamiju u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestali vode 15.077 ljudi.

Japanska vlada razmišlja o tome da dopusti evakuisanima iz zone oko nuklearne centrale "Fukušima-Daići" da se vrate kućama na kratko vreme, izjavio je portparol japanske vlade, Jukio Edano. "Tačno je da razmatramo tu mogućnost", rekao je Edano i dodao da bi to bila prilika za evakuisane da uzmu vredne stvari i stvari koje su im potrebne posle skoro mesec dana od zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan. Edano je kazao da vlada i nuklearni eksperti razmatraju kako da osiguraju da njihova poseta kućama bude bezbedna. Vlada je naredila stanovnicima u radijusu od 20 km od nuklearke da se evakuišu a onima u radijusu od 30km da ostaju u kućama i da ne izlaze, podseća japanska agencija Kjodo.

Prema dosad raspoloživim informacijama, ne očekuje se da će havarija u japanskoj nuklearki imati bilo kakve ozbiljnije posledice na zdravlje ljudi, poručio je šef Naučnog komiteta za efekte atomske radijacije Ujedinjenih nacija (UNSCEAR) Volfgang Vajs. Inače, Japan je zatražio od stranih medija objektivno izveštavanje o razvoju situacije u nuklearki "Fukušima Daići".