petak 8. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Australija zabranila lepo pakovanje cigareta

Australija zabranila lepo pakovanje cigareta

SIDNEJ - Na paklicama cigareta u Australiji više neće moći da se nalaze šarene slike ili promotivni tekstovi, već fotografije bolesti za koje se smatra da su izazvane pušenjem. To je predviđeno novim propisom predstavljenim u Sidneju, a duvanske kompanije već prete tužbama.

Zakonom je predviđeno da se nazivi proizvoda pišu sitnim, jednoobraznim slovima, a da sve paklice budu maslinasto-zelene boje, koju će, smatra vlada, "kupci mrzeti".
"Ovaj zakon je prvi u svetu i šalje jasnu poruku da je s glamurom gotovo - na paklicama cigareta sada će se prikazivati samo smrt i bolesti koje su posledica pušenja. Nove paklice dizajnirane su tako da budu najmanje privlačne i da jasno predoče pogubne posledice pušenja", piše u saopštenju ministarke zdravlja Nikole Rokson (Nicola Roxon).

Zakon stupa na snagu u januaru 2012. godine, a uvodiće se postepeno, tokom šest meseci.

Kompanija Britiš amerikan tobako (BAT), proizvođač više svetskih brendova cigareta, verovatno će tužiti vladu Australije zbog ovog propisa, najavio je portparol BAT Skot Mekintajer. Borci za javno zdravlje pozdravili su ovaj potez vlade, ocenivši da će nove, neprivlačne paklice cigareta najznačajnije uticati na decu.

Broj pušača u Australiji godinama postojano opada, ali je vlada saopštila da godišnje oko 15.000 ljudi umre od posledica pušenja, dok lečenje državu košta oko 31,5 milijardi američkih dolara godišnje.