četvrtak 8. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Državni udar u Kirgistanu, desetine mrtvih

KRVAVI PROTESTI PRISTALICA OPOZICIJE U BIŠKEKU

Državni udar u Kirgistanu, desetine mrtvih

Ministar policije pretučen na smrt. Uvedeno vanredno stanje i policijski čas. Policija otvorila vatru na okupljene u Biškeku - poginulo najmanje 68 ljudi, a povređeno više od 400. Upali i u državnu televiziju

BIŠKEK - Predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev uveo je juče vanredno stanje u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, ali i u još tri oblasti posle sukoba demonstranata i policije u toku kojeg su čuvari reda otvorili vatru na oko 5.000 okupljenih pristalica opozicije ispred zgrade vlade, prenele su sve svetske novinske agencije.

U prvim vestima je javljeno da je ubijeno četiri ili pet demonstranata, posle čega su različite novinske agencije javljale da je broj žrtava znatno povećan - ubijeno je 68 osoba, a najmanje 400 ih je povređeno. Reporter agencije AP video je 12 tela koja su ostala da leže na zemlji pošto je masa krenula da se povlači, a opoziciona aktivistkinja Toktoim Umetalijeva, koja je bila u masi, rekla je da je 17 ljudi poginulo, prenela je američka novinska agencija. "Ima mnogo ranjenih, na desetine. Nekoliko osoba je poginulo, mnogi od posledica ranjavanja iz oružja", rekao je zvaničnik službe za vanredne situacije.

Bi-Bi-Si je juče javio da su demonstranti upali u zgradu državnog radija i televizije, a bivši šef države Aškar Akajev pozvao je Bakijeva da podnese ostavku.

 Gotovo istovremeno, kirgistanska novinska agencija KABAR javila je da su demonstranti u Talasu, gradu na severozapadu zemlje, oteli prvog zamenika premijera Akilbeka Zaparova i da su na smrt prebili ministra unutrašnjih poslova Moldomusu Kongatijeva, čije je telo u zgradi vlade u Talasu video opozicioni aktivista Šamil Murat, javio je AP. Murat je kazao da su demonstranti, koji su zauzeli policijsku stanicu, prebili ministra i naterali ga da izda naređenje policiji u Biškeku da obustavi gušenje protesta.
Agencije prenose da su i u Talasu izbili sukobi. Vanredno stanje uvedeno je u glavnom gradu, kao i u Nari, Talasu i oblasti Čuiskaja. To podrazumeva i uvođenje policijskog časa koji će biti na snazi od 22 do šest časova ujutru, prenele su domaće agencije, dodajući da naredbu predsednika treba da odobri parlament.

Policija je u Biškeku počela da puca na demonstrante koji su pokušali da zauzmu zgradu vlade pošto su prethodno prebili nekoliko desetina policajaca, javio je dopisnik AP-a s lica mesta. Čuvari reda su prvo gumenim mecima, suzavcem i vodenim topovima pokušali da rasteraju masu koja je krenula u napad na policajce tako što su počeli da ih razoružavaju, otimaju im kamione i oklopna vozila, dodaje AP.
Grupa demonstranata, od kojih su neki ispaljivali hice iz "kalašnjikova", pokušala je da otetim policijskim vozilom probije kapiju zgrade sedišta vlade, poznatije pod nazivom Bela kuća. Međutim, tamo ih je sačekala elitna jedinica od oko 200 specijalaca koja je odbila njihov napad. 

Opoziciona koalicija Jedinstveni narodni pokret pozvao je u ponedeljak na opšte demonstracije u čitavoj zemlji protiv predsednika Kurmanbeka Bakijeva. Napetost raste zbog nedavnog povećanja cena grejanja i struje, ali i zbog optužbi za kršenje ljudskih prava i slobode medija.
Predsednik Bakijev je preuzeo vlast pre pet godina posle nasilnih demonstracija obećavajući da će u Kirgistanu sprovesti demokratske promene. Od tada većina njegovih saveznika pridružila se opoziciji optužujući ga za nepotizam i autoritarno vladanje.

Rusija pažljivo prati situaciju u Kirgistanu i poziva na rešavanje situacije demokratskim putem bez nasilja, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin. „Situacija nije jednostavna. Moskva pažljivo prati stanje", rekao je Karasin za TV kanal „Rusija 24", prenela je agencija Itar-Tass.
Ruska državna agencija je iz Biškeka javila da je policija počela rasturanje okupljenih pristalica opozicije kod zgrade vlade, preneo je Tanjug.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, Kirgistan je stekao reputaciju relativno napredne zemlje u odnosu na susedne autoritarne države, ali su posle dolaska na vlast Bakijeva smanjene medijske slobode i aktivnosti opozicije.