ponedeljak 7. novembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Irska zatvara ambasadu u Vatikanu zbog štednje

Irska zatvara ambasadu u Vatikanu zbog štednje

BEOGRAD- Irska je saopštila da zbog mera štednje zatvara diplomatsko predstavnistvo pri Vatikanu, kao i još dva druga, i ukazala da ova mera "nema antiklerikalnu pozadinu", javlja Verska informativna agencija (VIA).

Kako je saopšteno iz irskog ministarstva spoljnih poslova, nije moguće da u Italiji i dalje postoje dve ambasade - jedna u Rimu i druga u Vatikanu.

Međutim, iz diplomatske prakse je poznato da Vatikan ne daje saglasnost da ambasador u Rimu bude u isto vreme akreditivan i za Vatikan. Tu dužnost obično tada preuzimaju ambasadori u Beču, Parizu ili Londonu.

Irska opozicija kritikuje ovu odluku kao "nepromišljenu" i smatra da je Vatikan "veoma važan diplomatski centar Evrope".

Irska ima 4,6 miliona stanovnika, od kojih 87 odsto čine katolici, tri odsto anglikanci, dok su 4,4 odsto su ateisti.

Irski kardinal Bredi je izjavio da će se "pozitivna kooperacija" između Dablina i Vatikana nastaviti na bazi zajedničkih vrednosti.

Drugi katolički zvaničnici izjavili su da se radi o "napadu na katoličku kulturu" zemlje, i da problem nije u troškovima ambasade već u sporu irske vlade sa Vatikanom u vezi sa izveštajem o zloupotrebama dece tokom ranijih decenija u irskoj biskupiji Klojn.

Vatikan na ovu odluku reaguje "opušteno", izjavio je vatikanski predstavnik za štampu.

Premijer Irske Endi Keni je u julu ove godine optužio Vatikan da ometa istragu nad sveštenicima koji su okrivljeni za zlostavljanje prvenstveno štićenika raznih katoličkih školskih ustanova od 1930. do 2009. godine.

Tada je Keni saopštio da odnosi Vatikana i Irske "ne mogu da ostanu kao što su bili do sada".