petak 7. septembar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Obama: Put je težak, ali vodi ka boljem svetu

Obama: Put je težak, ali vodi ka boljem svetu

ŠARLOT - Predsednik SAD Barak Obama zvanično je prihvatio kandidaturu Demokratske partije za predsedničke izbore 6. novembra.

"Prihvatam vašu nominaciju za funkciju predsednika Sjedinjenih Država", kazao je Obama sinoć u obraćanju na konvenciji svoje stranke u Šarlotu u Severnoj Karolini.

On će se na izborima nadmetati s republikancem Mitom Romnijem i pred njim je, kako se procenjuje, težak zadatak posle četvorogodišnjeg mandata obeleženog ekonomskom krizom.

U govoru, aktuelni američki predsednik podsetio je na slogan "nada" pod kojim je pobedio na prethodnim izborima i istakao da je "ta nada sada pred iskušenjem".

Obama je govorio i o "ceni rata, jednoj od najgorih ekonomskih kriza u našoj istoriji i političkoj blokadi zbog koje smo se zapitali da li je još moguće biti na visini problema našeg vremena".

"Ali znajte... naši problemi se mogu rešiti. Možemo da se suočiti s teškoćama. Put koji nudimo je možda teži, ali nas vodi ka boljem svetu", kazao je aktuelni predsednik SAD.

"To je ono što možemo da uradimo u naredne četiri godine i razlog zašto sam ja kandidat za drugi mandat za predsednika SAD", dodao je Obama.

On je sunarodnicima obećao i da će im uvek govoriti "istinu". "A istina je da nam je potrebno još nekoliko godina da rešimo probleme koji su se nagomilavali decenijama".

"Ako sada odustanete, ako pustite da vas ubede cinizmom po kojem promena za koju smo se borili nije moguća, promene neće ni biti. Ako odustanete od ideje da vaš glas pravi razliku, onda će drugi glasovi popuniti tu prazninu", dodao je Obama.

On je u govoru samo jednom pomenuo Romnija, koga je ranije u više navrata kritikovao, najžešće zbog stava prema Velikoj Britaniji.

"Nismo spremni za diplomatske odnose s Pekingom ako ne možemo da dođemo na Olimpijadu a da ne uvredimo našeg najvećeg saveznika", kazao je Obama, aludirajući na Romnijevu posetu Londonu tokom koje je kandidat republikanaca kritikovao organizaciju Olimpijskih igara.

Obamu su poslednjeg dana konvencije Demokratske stranke podržale i supruga Mišel i ćerke Saša i Malija, kao potpredsednik SAD Džo Bajden.