četvrtak 7. jun 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Opozicija: Bašarove snage ubijaju decu

Opozicija: Bašarove snage ubijaju decu

DAMASK - Snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru Asadu ubile su oko 100 ljudi, među kojima ima žena i dece, saopštila je opozicija, dok su SAD tražile potpunu promenu vlasti u toj zemlji.

Apel američke državne sekretarke Hilari Klinton stvorio je uslove za novu diplomatsku blokadu oko Sirije, pošto su Rusija i Kina rekle da se oštro protive intervenciji i promeni režima u toj zemlji.

Ako se potvrdi da su izveštaji o broju ubijenih u centralnoj sirijskoj provinciji Hami tačni, taj pokolj će se ubrajati među najveće od početka pobune protiv Asadovog režima pre 15 meseci.

"U selu Al-Kubeir ubijeno je 100 ljudi, među kojima su 20 žene, a 20 deca", izjavio je portparol opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta Muhamed Sermini, optužujući režim da stoji iza tog "masakra".

I iz drugih izvora je potvrđeno da je u istoj oblasti bilo masovnog ubijanja. Među njima je i Sirijska opservatorija za ljudska prava koja tvrdi da je ubijeno 87 ljudi.

Sirijska vlada je negirala odgovornost za ovaj pokolj u saopštenju objavljenom na televiziji, preneo je AFP.

"Ono što je nekoliko medija objavilo o događajima u Al-Kubeiru apsolutno je netačno. Teroristička grupa je počinila strašni zločin u regionu Hame u kome je poginulo devet osoba. Izveštaji medija doprinose prolivanju krvi Sirijaca", navedeno je u saopštenju.

Sirijski nacionalni savet je zbog žrtava u Hami apelovao na intenziviranje vojnih napada na Asadove snage, javio je Rojters.

U neobičnom pozivu na direktnu vojnu akciju, savet je rekao da pobunjenička Slobodna sirijska armija treba da intenzivira akciju na ratištu kako bi se smanjio pritisak na civile koji su izloženi opsadi, granatiranju i napadima u provincijama Hama, Latakia i Homs.

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan predložiće danas formiranje međunarodne (kontakt) grupe koja bi izvršila pritisak na Asada da počne pregovore sa opozicijom o okončanju višemesečne krize u zemlji.